Press "Enter" to skip to content

Kako se osjećati dobro i sačuvati zdravlje tijekom zimskih mjeseci

Izvor: EverydayHealth.com

Zimsko je vrijeme poznato po prehladama koje nam otežavaju svakodnevni život i njegovo normalno funkcioniranje. S obzirom da trenutno živimo u vrijeme korona virusa koji nam zadaje još dodatne brige u vezi našeg zdravlja, donosimo Vam prirodne namirnice zbog kojih ćemo barem jednu brigu izbaciti s Vašeg popisa.

Budući da je zimi izbor voća i povrća uvelike smanjen, teško je hraniti se zdravo, fino, a pritom i očuvati željenu tjelesnu težinu. Naše tijelo zahtjeva da u njega unosimo željenu količinu vitamina i minerala. Iz tog Vam razloga u nastavku donosimo kako upotpuniti vitamine koje tijelo zahtjeva s dostupnim namirnicama tijekom zimskih mjeseci.

Izvor: TheIndianExpress.com

Kako biste unijeli potrebnu količinu vitamina C zimi možete konzumirati sljedeće namirnice:

  • od voća je najbolje konzumirati naranču, limun, mandarinu, klementinu, grejp i zaleđeno bobičasto voće
  • od povrća je najbolje konzumirati brokulu, cvjetaču, prokulicu, kupus i kelj

Kako biste unijeli potrebnu količinu cinka, u tom Vam najviše mogu pomoći sljedeće namirnice:

  • plodovi mora, crveno meso i mahunarke (grah, slanutak, leća)
  • cjelovite žitarice (zob, pir, pšenica, riža), orašasti plodovi, gljive

Ono što je također bitno je naseljavanje zaliha “dobrih” bakterija koje uvelike pomažu u održavanju našeg imunološkog sustava što je vrlo bitno za ovo epidemiološko vrijeme. U tome nam pomažu ove namirnice:

  • fermentirani mliječni proizvodi (jogurt, kefir, acidofilno mlijeko)
  • fermentirana hrana poput kiselog kupusa i repa
Izvor: BioProizvodi.com

Ono što je još istaknuto tijekom zimskih mjeseci je definitivno naša žudnja za slatkim. Budući da tijekom zimskih mjeseci nismo toliko tjelesno aktivni, bitno je odrediti granice ili zamjeniti kolač s nečim što je jednako fino, ali i zdravo. Zato je tu suho voće koje je niskokalorično, sadrži vitamine A, B i C, magnezij i cink, a uz sve to je i vrlo ukusno.

Čuvajte svoje zdravlje tijekom hladnih zimskih dana. Budite tjelesno aktivni, konzumirajte zdrave namirnice, izbjegavajte prekomjernu konzumaciju alkohola i naravno utoplite se pod dekom sa šalicom toplog čaja zaslađenim medom i dodatkom limuna.

Comments are closed.