Press "Enter" to skip to content

Kao iz bajke, a bolji od Disneyevog – Schloss Neuschwanstein

Svi ljubitelji Disneyevih klasika dobro su upoznati s logom Disneya. Naime, na logu se nalazi Pepeljugin dvorac iz animiranog filma “Pepeljuga”. Ono što možda niste znali je da taj dvorac zapravo postoji i da ga možete posjetiti.


Pepeljugin (eng. Cinderella) dvorac u originalnom Disney filmu iz 1950., kao i Trnoružičin dvorac (eng. Sleeping Beauty) iz filma “Uspavana ljepotica” iz 1959. , su bili inspirirani Njemačkim dvorcem Neuschwanstein (hrv. Novi labuđi kamen). Nije ni čudo što je upravo njega odabrao Disney za svoj logo, jer dvorac uživo izgleda kao da je iz bajke.


Njega je dao izgraditi Bavarski kralj Ludvig II., kojeg često nazivaju “ludi kralj”. Činjenica da je dvorac iz 19.st. je za ne povjerovati. Gradio se od 1869. do 1886., ali nikada nije do kraja bio dovršen kao što je bio zamišljen u originalnim skicama (barem ne unutrašnjost dvorca) jer je bio preskup.


Dvorac Neuschwanstein se nalazi na Njemačkoj strani Alpa u blizini Alpskoga jezera. Okružuje ga prekrasna priroda i šetališta, a u njegovoj neposrednoj blizini se nalazi nešto stariji dvorac, odnosno Schloss Hohenschwangau (hrv. Dvorac grofa visokog labuda).


U njemu je Ludvig II. (sa svojim bratom Otonom, njegovom majkom Mariom i ocem Maksimilijanom II., koji je preminuo dok je Ludvig još bio mlad) boravio cijelo svoje djetinjstvo. Kada je došao na vlast, Ludvig II. je želio u njegovoj blizini izgraditi još veći i ljepši dvorac kako bi iskazao svu svoju kraljevsku moć. Međutim, kako se ovo radi o razdoblju 19.st., Ludvig II. nije imao nikakvu moć i upravu, iako je njegov novoizgrađeni dvorac na to upućivao.


U 19.st. u umjetnosti se javio novi stil koji je oživljavao i veličao stare stilove, odnosno neoklasicizam. Kralj Ludvig II. koji je obožavao sve oblike umjetnosti i redovito provodio vrijeme u kazalištima ili izložbama, želio je sagraditi sebi jedan prekrasni dvorac u stilu neoromantizma. Neuschwanstein je upravo to. No, ni unutrašnjost dvorca nije zanemariva: prekrasne dvorane i sobe koje su sve posebne za sebe i sve u različitim stilovima: neobizantijskom, neogotičkom i dr. Drugi, manji dvorac Hohenschwangau je izgrađen u stilu neogotike i također je vrijedan posjete.


Osim zbog prekrasnoga krajolika koji ih okružuje, na mjestu današnjih dvoraca su se nalazili stari srednjovjekovni viteški dvorci iz 11.st. Istina, oni su bili u ruševinama od starosti, zbog čega su odlično poslužili za izgradnju novih. Kako bi odali počast toj velikoj viteškoj obitelji, preuzeli su njihov grb na kojem se nalazio veliki bijeli labud, odakle su došli nazivi za dvorce.


Ludvigov dvorac iz bajke je zapravo paradoksalni dvorac jer je izgrađen u vremenu kada se oni nisu više gradili niti bili potrebni. Iako je bio inspiriran srednjovjekovljem, dvorac je iznimno moderan za svoje vrijeme: imao je struju, razrađeno grijanje, toplu vodu i toalet.

Danas su oba dvorca otvorena za javnost kao muzeji i mogu se posjetiti. Važno je napomenuti da se oba dvorca nalaze na uzvisini te da se do njih treba pješačiti ili možete unajmiti kočiju koja vas do njih vodi, ako se želite osjećati kao kraljevi.

Karte za dvorce
Slika savijače od jabuka

Dok budete tamo, definitivno preporučujemo da probate njihovu slavnu slasticu Apfelstrudel (hrv. savijača od jabuka).


Više informacija možete pogledati na njihovoj stranici.

Comments are closed.