Press "Enter" to skip to content

Kazalište nije mrtvo, evo gdje pogledati predstave!

Izdvajamo tri zagrebačka kazališta koja jednostavno morate posjetiti.

Industrija zabave, kao i sve drugo, razvija se kroz vrijeme. Ono što se proizvodi i postaje popularno pod velikim je utjecajem publike. Istina je da nam je zabava sada lako dostupna na dohvat ruke. Zabava je postala nešto sasvim drugo.

Kazalište je ipak jedan od najstarijih i najznačajnijih medija na svijetu. Kroz povijest bili smo fascinirani, potreseni i impresionirani kazališnim predstavama, Sofoklove tragedije ili Shakespeareove drame. Oni su postali poznati diljem svijeta zbog svog revolucionarnog, a opet zadivljujućeg i zabavnog načina prenošenja sadržaja. Jasno je kako je kazalište i dalje značajan dio naše kulture te spaja kreativne sadržaje iz svih područja i disciplina. Jer ono može učiniti više od pukog iznošenja prašnjavih predstava na pozornicu. Zbog svog izravnog oblika prikazivanja, može imati poseban utjecaj na nas gledatelje, što drugi oblici medija ne mogu nužno postići.

Hrvatsko narodno kazalište

Najstarija kazališna institucija u Hrvatskoj, Hrvatsko narodno kazalište, jedno je od najboljih izbora za pogledati predstavu. Nalazi se na Trgu Republike Hrvatske 15, a svečano je otvoreno bilo 1895. godine. Kako u HNK djeluju tri ansambla – operni, dramski i baletni, ravnateljica drame je Mirna Rustemović.

Važno je naglasiti kako Hrvatsko narodno kazalište prepoznato u svijetu te gostuje na svjetskim pozornicama, ali i ugošćuje strane umjetnike na svojoj sceni. Svojim programom, gdje u sezoni izvede više od dvjesto scenskih izvedbi, kazalište uvelike doprinosi kulturnom životu, stoga bi svaki stanovnik Zagreba trebao barem jednom posjetiti ovu instituciju!

Trenutno možete kupiti ulaznice za Don Juan (Dejan Projkovski), Plodna voda (Nenni Delmestre), Zagrljaj (Autorski projekt Ksenije Zec) te Sorry (Autorski projekt Bobe Jelčića).

Gradsko dramsko kazalište Gavella

Gradsko dramsko kazalište Gavella osnovano je 29. svibnja 1953. godine kada skupina mladih glumaca i redatelja iz HNK Zagreb, na čijem je čelu, kao bio Branko Gavella, preuzima prostor u Frankopanskoj ulici 10 u Zagrebu. Sadašnji ravnatelj kazališta je kazališni redatelj Dražen Ferenčina. Prema tome, teatar je kroz godine izrastao je u jednu od najcjenjenih kazališnih institucija u Zagrebu, ali i Hrvatskoj.

,,Kazalište Gavella zagrebačko je kazalište, koje njeguje suvremeni dramski repertoar dinamičke tradicije, koji slijedi redateljske upute dr. Branka Gavelle, utemeljitelja Kazališta, ispitujući ih u ovome vremenu. Kazalište Gavella uspostavlja dijalog s djelima prošlosti kao postojan i intenzivan poticaj za nove projekte i prati tokove moderne hrvatske i svjetske dramaturgije i kazališta, predstavljajući ih tako hrvatskom gledateljstvu. ”

prema Zaključku o utvrđivanju osnovnog programskog i financijskog okvira Gradskog dramskog kazališta “Gavella”, Službeni glasnik Grada Zagreba

Neke od njihovih najpoznatiji izvedbi su Tena (Dražen Ferenčina), Gospoda Glembajevi (Miroslav Međimorec) i Kiklop (Saša Anočić).

Nažalost, kazalište Gavella je u trenutku pisanja ovog članka još uvijek u obnovi i teško je sa sigurnošću reći kada će radovi završiti. Ova sezona ne ovisi samo o produkcijskim dogovorima i mogućnostima, već i o dinamici građevinskih radova u Frankopanskoj ulici. Ipak, nakon dvogodišnje stanke nastale uslijed pandemijskih okolnosti, potresa i građevinskih radova, održat će se 35. ,,Gavelline večeri”. Od 3. do 16. prosinca, publika će imati priliku pogledati predstave iz Zagreba, Beograda, Subotice, Rijeke, Varaždina i Splita.

Satiričko kazalište Kerempuh

Gradsko Satiričko kazalište Kerempuh u Zagrebu osnovano je 1964. godine. Ističe se s tristo odigranih predstava godišnje, a nalazi u Prolazu Fadila Hadžića 3 u Zagrebu. Ansambl se sastoji od poznatih hrvatskih glumskih ličnosti kao što su Branka Trlin, Hrvoje Kečkeš, Dražen Čuček, Tarik Filipović, Mia Begović, Linda Begonja te brojnih drugih.

,,Pored inozemnih nagrađivanih uspješnih autora, klasika komediografske i satiričke literature, poticajnih autorskih projekata te snažnih redateljskih osobnosti, Kerempuh ustraje u afirmaciji suvremene satire, napose domaćeg dramskog pisma, a odnedavna se otvara prostor i mladim, netom diplomiranim redateljima i studentima kazališne režije koji mogu stvarati predstave u ozbiljnim profesionalnim uvjetima s ciljem razvoja publike i dovođenja mladih gledatelja i gledateljica u naše kazalište.”

Prema Povijest Kazališta, https://kazalistekerempuh.hr/

Samo neke od predstava koje trenutno možete pogledati su Ja od jutra nisam stao (Nana šojlev), Predsjednici&ca; pretposljednja večera (Tarik Filipović), Umri ženski (Rajko Minković), Traži se novi suprug (Željko Königsknecht), Škrtac (Dora Ruždjak Podolski) i Tko tu koga? zona pansiona (Tamara Damjanović)

Comments are closed.