Press "Enter" to skip to content

Keltskim mitovima i pripovijetkama nazdravili bazginim vinom 

Kristijan Petrović, Nebojša Buđanac, Josip Stanek

Izdavačka kuća Stanek predstavila je na 44. izdanju Interlibera premjerno knjigu Keltski mitovi i pripovijetke. Na kratkom, ali zanimljivom predstavljanu knjige govorili su izdavač Josip Stanek, prevoditelj Nebojša Buđanovac i urednik Kristijan Petrović poznat još kao i Mračni pripovjedač, zbog svog dugogodišnjeg proučavanja mitskih bića i legendi. 

Prva opsežna knjiga o Keltskim mitovima je prevedena s engleskog jezika i popunjava rupu koja je zjapila na hrvatskim policama. Do sada se u ponudi hrvatskih izdavača rijetko mogla pronaći knjiga koja je opisala mitologiju Kelta, a rijetki pokušaji uglavnom su završili kao dječje knjige, slikovnice ili izdanja do stotinjak stranica. Keltski mitovi i pripovijetke broje pak gotovo 730 stranica te imaju novu i kako Josip Stanek kaže, poboljšanu naslovnicu u usporedbi s originalom. 

Nakon predstavljanja knjige, svi okupljeni bili su pozvani na zakusku inspiriranu keltskim specijalitetima, i na kojoj se moglo kušati keltsko pivo koje su Kleti usavršili nakon što su ga izumili Egipćani. Na zakusci je također bilo ponuđeno bazgino vino za koje je Kristijan Petrović otkrio da je zapravo baza čarobnog napitka iz priča o Asterixu i Obelixu. Čarobni napitak bio je zapravo bazgino vino pomiješano s halucinogenima kao što su gljiva muhara, znoj žabe krastače i bunika. 

Keltska mitologija je jedna od najpoznatijih mitologija koja je ostavila trag u europskoj kulturi i običajima, prenosila se usmenim putem, a nama je danas dostupna zahvaljujući neprijateljima Kelta, Rimljanima. Zato je razumljivo da ono što znamo o Keltima je uglavnom o muškarcima, ratnicima. U Keltskim mitovima i pripovijetkama čitatelji mogu pronaći priče o kralju Arthuru, ali ne verziju na koju su navikli s okruglim stolom, magičnim mačem i čarobnjakom Merlinom, već o Arturu, ratnom vođi. Velik dio knjige posvećen je vilama i njihovom relmu Tyr Na Nog iz kojeg je gotovo nemoguće izaći. Keltski mitovi, iako danas pomalo zaboravljeni, zaslužni su za mnoga mitska bića koja su danas popularna u knjigama i filmovima. 

Zainteresirani knjigu mogu nabaviti na sajmu Interliber ili putem interneta, po sajamskoj cijeni od 249 kuna.  

Comments are closed.