Press "Enter" to skip to content

Kino Europa donosi 18. Human Rights Film Festival

Foto: Kino Europa shorturl.at/npPS4

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, Kino Europa održat će 18. Human Rights Film Festival putem interneta. Filmska publika moći će besplatno pogledati 13 filmova u razdoblju od 6. do 13. prosinca 2020. godine. Dokumentarni, inovativni i igrani filmovi bit će dostupni na internetskoj stranici Kina Europe, https://kinoeuropa.hr/ , tijekom cijelog festivala. Petar Milat, selektor ovogodišnjeg festivala, želi naglasiti prava žena i osoba s invaliditetom, život transseksualne zajednice te prakse ljubavi, prijateljstva, solidarnosti i pomoći unutar marginaliziranih društvenih zajednica.

Foto: facebook.com/HumanRightsFestival

Ljubitelji dokumentarnih filmova moći će pogledati film redatelja Ivana Ramljaka pod nazivom “O jednoj mladosti”. Ovaj dugometražni film nagrađen je kao najbolji dokumentarni film Balkana na Dokufestu te prikazuje potragu mladih za identitetom krajem devedesetih godina u Hrvatskoj. Dokumentarni film “Little Girl” francuskog redatelja Sebastiena Lifshitza nominiran je za nagradu Europske filmske akademije, a tema filma je život sedmogodišnjaka Sashe koji želi biti djevojčica. Duh predbožićnog razdoblja probudit će dokumentarni film srpskog redatelja Mladena Kovačevića “Merry Christmas, Yiwu”, koji prikazuje svakodnevni život jedne kineske obitelji, dijelom sniman u tvornici božićnih ukrasa u Yiwu.

Aleksandra Kollontaj, sudionica socijalističkog pokreta i ruska revolucionarka koja se borila za prava žena, svojim životnim djelom inspirirala je film redateljice Dore Garcije “Ljubav s preprekama”. John Gianvito dokumentarni film “Her Socialist Smile” posvetio je životu i radu američke aktivistice i spisateljice Helen Keller, koja se zalagala za prava manjinskih skupina te je promovirala ideje socijalizma.

Human Right's Film Festival
Foto: facebook.com/HumanRightsFestival

Festival o ljudskim pravima (Human Rights Film Festival) neprofitni je projekt kojeg su pokrenule dvije kulturne udruge, Udruga za razvoj kulture i Multimedijalni institut. Udruga je s radom započela 2002. godine, a njezin je cilj skrenuti pozornost javnosti na širok spektar tema koje pokrivaju područje prava ljudi putem filmskog medija. Promocija otvorenosti, tolerancije i slobodnog izbora obilježava Festival o ljudskim pravima, koji je s održavanjem započeo u klubovima, kao što su Močvara i MaMa.

Program festivala dostupan je na internetskoj stranici Kina Europe, https://kinoeuropa.hr/.

 

 

Comments are closed.