Press "Enter" to skip to content

Koje kovanice kune najviše vrijede?

Numizmatičar Zlatko Viščević, inače glavni urednik portala numizmatika.net, uputio nas je koje bi kovanice kune i lipe bilo dobro sačuvati jer bi u budućnosti mogle puno vrijediti. Budući da kuna i lipa više nema u optjecaju, kolekcionari i numizmatičari vrijedno sakupljaju zadnje ostatke naše dosadašnje valute. No, zanimljivo je kako su neke kovanice vrijednije od drugih, odnosno rjeđe, što je automatski primamljivije sakupljačima.

‘Kad govorimo o kovanicama kuna i lipa, općenito se može reći da su neparne godine češće od parnih. Kovanice s latinskim natpisima otkovane su uglavnom u manjim količinama od onih s hrvatskim natpisima. Tako da kolekcionari uvijek spremaju ove kovanice s latinskim jer ih je uglavnom manje od onih s hrvatskim natpisima. To se može uzeti kao neko opće pravilo, međutim svaki apoen kuna i lipa ima neke svoje specifičnosti’, govori Viščević za Tportal.

Najmanje kovanica od jedne lipe otkovano je 2021., samo 6000 primjeraka. Kovanice s godinama 2011. i 2013. nisu ni puštene u optjecaj, nego su izdane samo u setovima, odnosno kompletima. Tako da ih je nemoguće pronaći u optjecaju.

Nadalje, kovanice od dvije lipe također su slabo zastupljene u optjecaju. Od onih s hrvatskim natpisom iz neparnih godina najmanje ih je izdano 2021., svega 4000 primjeraka. Kovanice s godinama 2011. i 2013. nisu ni puštane u optjecaj, nego su izdane samo u setovima. Kovanice od dvije lipe s godinom 2019., iako službeno otkovane u količini od 13 milijuna primjeraka, puštene su u optjecaj u vrlo maloj količini, tako da ih je teško pronaći. Kovanice od dvije lipe s latinskim natpisom (parne godine) nešto su rjeđe od onih s neparnim godinama. Od ovih kovanica svakako treba izdvojiti dvije godine koje se teže nalaze, a to su 1996. i 2000.

Kovanice od 25 kuna, iako dobro zamišljene, nisu baš zaživjele u optjecaju, ali su oduševile su kolekcionare i numizmatičare te ih rado skupljaju. Malo teže je pronaći izdanja iz 2010. i 2017., a jedina kovanica koja otežava kompletiranje kolekcije je ona iz 2022. s Pelješkim mostom, za kojom postoji velika potražnja i izvan numizmatičkih krugova.

Jednog dana kada proradi nostalgija za našim starim kunama, svakako vam neće biti žao što ste sačuvali barem dio njih, a još manje ako će to biti neki od navedenih rijetkih primjeraka.

Comments are closed.