Press "Enter" to skip to content

Komentar: U proračunu za 2023. godinu osigurane
besplatne menstrualne potrepštine u školama

Hrvatska vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici prihvatila amandman SDP-ove zastupnice Sabine Glasovac. Saborska zastupnica Glasovac u svom je prijedlogu tražila da se u budućim proračunima osigura milijun eura vrijedne menstrualne potrepštine u obrazovnim ustanovama te skloništima za zaštitu žena od nasilja.Hrvatska je tom odlukom postala 22. država u svijetu koja osigurava besplatne menstrualne proizvode u obrazovnim ustanovama.

Izvor: Karolina Grabowska, Pexels

Riječ je o posebnom problemu siromaštva o kojem se danas rijetko priča, ali je itekako važan dio našeg društva. Nedostatak pristupa proizvodima za menstruaciju, higijenskim objektima može dovesti do fizičkih, mentalnih i emocionalnih poteškoća kod žena. Suludo je u školama provoditi edukaciju o higijeni i zdravlju kada ona iz financijskih razloga nisu moguća primijeniti s teorije na praksu. To ne znači da se o takvim temama ne treba u školi pričati, dapače, ona su nužan dio edukacije novih naraštaja zdravih građana te osiguravanjem besplatnih potrepština omogućujemo mladim djevojkama da se ne osjećaju posramljeno zbog svog tijela i ciklusa.

Ako u obrazovnim ustanovama provodimo edukacije o zdravoj prehrani i važnosti fizičke aktivnosti, a osim predavanja direktno to pokazujemo i kroz tjelesnu zdravstvenu kulturu te prilagodbu školske prehrane da je zdravija, krajnje je vrijeme da i menstrualni proizvodi budu besplatni i dostupni svim učenicama. Mlade djevojke ne bi trebale posramljeno skrivati
uloške i razmjenjivati u tajnosti kao da je riječ o ilegalnim supstancama niti bi siromašnije učenice trebale izostajati s nastave jer žive u siromaštvu zbog kojeg si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine, a samim time su u nemogućnosti dolaziti u školu. Usvajanjem amandmana zastupnice Glasovac, Hrvatska je pokazala da može svojim odlukama koračati u pozitivnu budućnost svojih građana te da država, kada hoće, može biti na strani potrebitih građana. Ovakva odluka ne znači puno imućnim Hrvatima, ali znači neopisivo mnogo onima koji jedva preživljavaju s minimalcem.

Izvor: Cottonbro studio, Pexels

Ako u obrazovnim ustanovama provodimo edukacije o zdravoj prehrani i važnosti fizičke aktivnosti, a osim predavanja direktno to pokazujemo i kroz tjelesnu zdravstvenu kulturu te prilagodbu školske prehrane da je zdravija, krajnje je vrijeme da i menstrualni proizvodi budu besplatni i dostupni svim učenicama. Mlade djevojke ne bi trebale posramljeno skrivati uloške i razmjenjivati u tajnosti kao da je riječ o ilegalnim supstancama niti bi siromašnije učenice trebale izostajati s nastave jer žive u siromaštvu zbog kojeg si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine, a samim time su u nemogućnosti dolaziti u školu. Usvajanjem amandmana zastupnice Glasovac, Hrvatska je pokazala da može svojim odlukama koračati u pozitivnu budućnost svojih građana te da država, kada hoće, može biti na strani potrebitih građana. Ovakva odluka ne znači puno imućnim Hrvatima, ali znači neopisivo mnogo onima koji jedva preživljavaju s minimalcem.

*Stavovi izneseni u autorskim kolumnama, sadržaju i komentarima, ne odražavaju stavove redakcije portala, već su to osobni stavovi autora i komentara.

Comments are closed.