Press "Enter" to skip to content

Konačno smo dočekali advent! Doživite pravi božićni ugođaj u jednom od ovih hrvatskih gradova

Osim po snijegu i hladnoći, mjesec prosinac poznat je i po blagdanskom ugođaju kojem se mnogi od nas vesele i nestrpljivo ga iščekuju tijekom cijele godine. Vrijeme adventa službeno započinje paljenjem prve adventske svijeće, odnosno prvom nedjeljom u prosincu i traje do blagdana Sveta tri kralja. Mnogi gradovi u tom razdoblju održavaju posebne manifestacije, sajmove i koncerte kako bi privukli što veći broj turista, a ono što ne smijemo izostaviti su svakako božićne dekoracije i ukrasi koji šire blagdanski duh ulicama i vješto privlače pažnju prolaznika, posebice onih najmlađih.

Ako i Vi želite posjetiti neki od božićnih sajmova u Hrvatskoj, a još uvijek niste sigurni koji grad je za Vas, u nastavku donosimo nekoliko ideja gdje ćete se sigurno dobro provesti, najesti i doživjeti onaj pravi blagdanski duh o kojem svi pričaju.

  1. Zagreb
Advent Zagreb
Fotografija: Grad Zagreb

Jedna od nezaobilaznih destinacija tijekom prosinca je Naš glavni grad Zagreb koji je 2022. godine bio uvršten na CNN-ovu listu najboljih svjetskih božićnih sajmova. Ovogodišnji advent u Zagrebu započeo je u subotu, svečanim paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu.

Neke od lokacija koje se ističu su Ledeni park na Trgu kralja Tomislava gdje možete iskusiti doživljaj klizanja ispred prekrasnog pročelja Umjetničkog paviljona ukrašenog mnoštvom lampica uz pratnju božićne glazbe tijekom cijelog dana. Zatim slijedi park Zrinjevac gdje možete upoznati proizvode raznih obrtnika među kojima se posebno ističe tradicionalna gastro ponuda bunceka, kobasica, kroštula, fritula i raznih drugih delicija.

Ako ste veliki ljubitelj gastronomije, posebno ćete uživati u “Fuliranju” koje se održava na Strossmayerovom trgu, gdje uz najbogatiju ponudu jela vrhunskih hrvatskih kuhara možete uživati i u 480 sati glazbenog programa uključujući čak 13 DJ-eva, 5 velikih koncerata i našeg najpoznatijeg saksofonista.

Na glavnom zagrebačkom trgu odvijat će se festival “Baš Naš”, a u gradskom parku Ribnjak ove će godine osvanuti “Mjesečev vrt” gdje će se uz mnoštvo svjetlećih lampica oni najmlađi moći družiti s dobrom Kraljicom Zimom.

Osim ovih nekoliko najpoznatijih lokaliteta koje nikako ne smijete propustiti, postoji i niz drugih aktivnosti u kojima možete uživati tijekom adventa u Zagrebu, a božićne lampice i raskošno ukrašena drvca možete pronaći u gotovo svakom dijelu grada.

2. Varaždin

putovnica.hr
Fotografija: Putovnica.hr

Jedna riječ koja savršeno opisuje ugođaj i duh varaždinskog adventa je bajkovito. Varaždin ovom manifestacijom nastoji oživjeti čaroliju i toplinu bajke Djeda Božićnjaka, ali i promovirati bogatu tradiciju svoje povijesti. Uz brojne koncerte i predstave koje će se održavati na varaždinskom Korzu, tu su i brojne druge atrakcije prilagođene različitim uzrastima.

Jedno od najzanimljivijih i najtraženijih doživljaja varaždinskog adventa je panoramski kotač koji se nalazi u Gajevoj ulici. Vožnja na kotaču visokom čak 23 metra omogućava kompletan pogled na cjelokupno božićno uređenje prekrasnog Varaždina.

Ono što posebno privlači mlađe posjetitelje je tradicionalno druženje s Djedom Božićnjakom, a ove godine postavljen je i “Čarobni grad Djeda Mraza” gdje će se za zabavu najmlađih pobrinuti Baka Mraz, pomagači vilenjaci i Grinch. U sklopu Čarobnog grada pripremat će se tradicionalne slatke delicije, pričati klasične božićne priče, gledati animirani filmovi božićne tematike i izrađivati ukrasi u sklopu raznih radionica. Također, tamo će se moći kupiti razni suveniri i fotografirati za uspomenu u prigodno uređenom božićnom kutku.

Dok se djeca zabavljaju i uživaju u svim bajkovitim aktivnostima, oni malo stariji mogu prošetati Trgom slobode i Franjevačkim trgom gdje se nalaze štandovi s bogatom ponudom božićnih i povijesnih suvenira i proizvoda varaždinskih obrtnika, kao i ponuda tradicionalnih jela i pića poput kuhanog vina i kobasica.

Naravno, nijedan advent ne može proći bez leda i klizanja, pa na Kapucinskom trgu možete pronaći veliko klizalište, a za sve ljubitelje adrenalina tu je i ledeni tobogan.

3. Opatija

visitopatija.com
Fotografija: visitopatija.com

Ovaj grad nudi romantično iskustvo doživljaja adventa uz pogled na prekrasne plaže Jadranskog mora i uživanje u blagdanski uređenim restoranima, kafićima i hotelima koji se pružaju duž cijele obale.

Početak adventa u Opatiji održat će se u petak, 8.12. svečanim otvorenjem klizališta “Ledena čarolija” i adventskih kućica u njegovoj blizini u čijoj se ponudi ističu najtraženije kuhano vino i topla čokolada.

Od najraskošnijih i najljepše uređenih lokaliteta ističe se park Angiolina u kojem se uz bezbroj šarenih lampica ističu divovski orašari i stoljetni čempresi koji šetnju parkom čine još čarobnijom. Osim za šetanje, park posebno vrijedi posjetiti tijekom vikenda kada se tamo održavaju razni glazbeni nastupi. Također, velik broj hotela i restorana organizira posebne božićne zabave i primamljive ponude tradicionalnih jela i pića tijekom cijelog prosinca.

Ono što advent u Opatiji čini posebnim je božićna šetnja i trening s Mariom Mlinarićem ispred Sportske dvorane Marino Cvetković i tradicionalno zimsko kupanje koje se održava svake nedjelje na kupalištu Slatina.

4. Fužine

punkufer.dnevnik.hr
Fotografija: Punkufer.dnevnik.hr

Ono što ove godine posebno privlači turiste da posjete advent u Fužinama su koncerti raznih poznatih izvođača poput Damira Kedže, grupe Vigor, Opće opasnosti, Songkillersa i brojnih drugih. Osim primamljive glazbene ponude, ističu se razne aktivnosti na klizalištu kao i brojni zabavni i edukativni sadržaji za djecu.

Najposjećeniji lokalitet je nedvojbeno “Zimski vrt Djeda Božičnjaka i vilenjaka” u kojem oni najmlađi, ali i stariji mogu uživati u aktivnostima kao što su facepainting, baloon modeling, origami radionice i pinata, a posebno se ističu snalaženje i lov u prirodi i poduzetnički inkubator gdje djeca mogu naučiti puno korisnih stvari. Također, u sklopu Zimskog vrta održava se i druženje s Djedom Božićnjakom i vilenjacima koje će utjeloviti stručni animatori.

Advent u Fužinama posebno privlači ljubitelje prirode jer nudi šetnje prekrasnom “Šumom vilenjaka” koja se nalazi u njihovom prirodnom i povijesnom parku Gorica. Cijeli park ukrašen je u blagdanskom ugođaju, a najbolji doživljaj netaknute prirode možete iskusiti posjetom špilje Vrelo i jezera Bajer. Oko jezera se 30. prosinca održava tradicionalna šetnja s bakljama, a u špilji će se moći vidjeti jaslice na otvorenom.

Također, u Fužinama možete doživjeti jedinstveno iskustvo panoramskom vožnjom Express vlakićem kojim možete obići sve adventske lokalitete i uživati u svim tradicionalnim blagdanskim delicijama koje nude.

5. Rijeka

Fotografija: Instagram @rijekaadvent

Riječki Korzo privlači velik broj turista preko cijele godine, a ono što ga u adventsko vrijeme čini posebnim je Blagdanski sajam na kojem se nalazi pregršt kućica i štandova s proizvodima lokalnih obrtnika među kojima se ističu domaća vina, ulja, sirevi i suhomesnati proizvodi, kao i božićni kolači i suveniri.

Novitet riječkog adventa ove godine je “Adventiranje na Rezoluciji” gdje će se uz 7 gastro kućica nalaziti i food truck sa svojom ponudom raznih specijaliteta i posebnih zimskih napitaka. Uz to, na Trgu Riječke rezolucije odvijat će se čak 27 glazbenih programa uključujući DJ-eve, domaće izvođače i dječje zborove.

Ono što posebno plijeni pažnju među stoljetnim zidinama na Trsatskoj Gradini su ručno izrađene jaslice s više od 500 elemenata. Također, na toj će se lokaciji tijekom cijelog adventa odvijati radionice namijenjene djeci, poput pričaonice Bake Mraz, dječjeg dočeka Nove godine u podne i druženja s Djedom Božićnjakom.

Ono što obavezno morate posjetiti na riječkom adventu je Klupica božićnih uspomena gdje možete zauvijek zabilježiti ove nezaboravne trenutke, Vlakić Djeda Mraza kojim možete obići cijeli Korzo i Poštanski ured Djeda Mraza u Riječkom tunelu gdje najmlađi mogu poslati svoja pisma Djedu Božićnjaku.

Comments are closed.