Press "Enter" to skip to content

Kosovari odsada mogu u EU bez vize

Fotografija: EPA

Od 1. siječnja ove godine, građani Kosova imaju pravo na putovanje bez vize državama Europske Unije. Kosovari sada mogu putovati u zemlje šengenskog prostora bez viza na razdoblje od 90 dana u periodu od 180 dana.U Prištini ovo smatraju pobjedom i dodatnim korakom prema međunarodnom priznanju i ulasku u EU. Prije 1. siječnja ove godine Kosovari su bili rijetki u Europi i jedini na Balkanu kojima je bila potrebna viza za ulazak u EU. Iako je Kosovo potencijalni kandidat za članstvo u EU otkad je vlada Kosova predala zahtjev 2022. godine, trenutno 5 članica EU-a ne priznaju Kosovo.Vlada Kosova je proslavila ukidanje vize tako što je organizirala lutriju u kojoj je 50 Kosovara osvojilo besplatna putovanja u zemlje EU-a, a premijer je pozdravio putnike na aerodromu.

Ovaj dan je važan. Ukinuta je velika nepravda i stečeno je veliko pravo.

Premijer Albin Kurti za medije

Jedan od dobitnika lutrije je i poduzetnik Rushit Sopi koji je izrazio olakšanje zbog ukidanja viza i otkrio koliko su ga koštale vize za poslovna putovanja u EU:

Svaka me viza košta 300 eura. Kad sam posljednji put mijenjao putovnicu izračunao sam da su me samo vize za EU koštale 2,5 tisuće eura

poduzetnik Rushit Sopi za agenciju France Presse

Strah od emigracije

U Prištini postoji strah od velike emigracije Kosovara u EU, boje se da će Kosovari iskoristiti putovanje bez vize kako bi si osigurali posao u inozemstvu. Prištinski institut Riinvest predviđa da će 18 posto zaposlenika privatnog sektora dati otkaz i emigrirati već ove godine.

Idem u Njemačku na nekoliko dana tražiti posao, onda ću se vratiti ponovo prijaviti se za radničku vizu

neimenovani građevinski radnik za Reuters

Vlada Kosova poručila je građanima da ne zlouporabljuju pravila Schengena, jer bi moglo doći do restrikcija EU-a štetnih za cijelu državu.

Premijer Kurti poručio je Kosovarima „gdjegod putovali, ne zaboravite da je vaš dom Kosovo“.

Comments are closed.