Press "Enter" to skip to content

Kraj nasilnih prosvjeda u Kazahstanu

Došao je kraj nasilnih prosvjeda koji su se prošli tjedan javili diljem Kazahstana pogotovo u glavnom gradu Almatyju. Ruska vojska koju je predsjednik Vladimir Putin poslao u Kazahstan nakon što je predsjednik Tokajev zatražio vojnu pomoć  od Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti, vojnog saveza Rusije, Bjelorusije, Armenije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana nakon što je prosvjednike nazvao teroristima, te izjavio kako je dužan zažtititi sigurnost i mir njegovih građana koji se brinu za integritet Kazahstana.

Prosvjedi su izbili početkom godine diljem Kazahstana potaknuti znatnim poskupljenjem cijene ukapljenog naftnog plina na koji voze Kazahstanski automobili zbog niske cijene. Prosvjedi u Kazahstanu su rijetki zato što je to autoritarna zemlja gdje vodeća stranka na izborima dobije skoro 100 posto glasova, a oporba u toj državi je nepostojeća.  Zapravo se nagađa kako su prosvjedi počeli zbog nezadovoljstva stanovništva u vezi s vlasti prijašnjeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva. Nazarbajev je bio na vlasti skoro trideset godina od do 2019. godine te još uvijek ima utjecaja u zemlji. Prosvjed je doveo do ostavke Kazahstanske vlade. Vlasti su za odgovor na prosvjede  uveli policijski sat i blokirali pristup internetu.

Prosvjednici su tijekom nekoliko dana ubili 18 policajaca, a ozlijedili 317 građana.  U tri grada su napadnuti dužnosnici lokalne vlasti i zgrade lokalne vlasti su oštećene. Predsjednik Tokajev tvrdi da su prosvjednici preuzeli kontrolu nad zračnom lukom u gradu Almatyju. Svijetske velesile prate situaciju u Kazahstanu. Nakon što je Kazahstan proglasio izvandredno stanje Američka vlada poziva da prosvjedi proteknu u miru, dok Rusija tvrdi da su Sjedinjene Američke države krive za pobunu.

Oružani napadi počeli su u Kazahstanu nakon što je Moskva poslala svoje vojnike u Almatyu. Ruski padobranci stigli su u zemlju kako bi održali red.

Comments are closed.