Press "Enter" to skip to content

Krenula evakuacija umjetnina iz Petrinje

Hrvatski dom Petrinja

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek nadgledala je u petak evakuaciju arhivskog gradiva iz oštećenog Sabirnog arhivskog centra u Petrinji. Među njima je i umjetnička zbirka Krste Hegedušića koja je jedan od najvrjednijih u Hrvatskoj. Evakuacija se odvija u koordinaciji Stožera civilne zaštite, HGSS-a, Hrvatske vojske u suradnji s djelatnicima Državnog arhiva u Sisku i Hrvatskog državnog arhiva.

 

Obuljen Koržinek je naglasila da se u prvom redu mora voditi računa o ljudskoj sigurnosti i ljudskim životima, a pokušat će se spasiti sve što je moguće. Ona vjeruje da će se do kraja ovog tjedna evakuirati sve do čega je bilo moguće doći.

Ministrica je komentirala i štetu na povijesnoj jezgri Petrinje, istaknuvši da će naglasak biti na obnovi vizualnog identiteta povijesnih građevina, no imat će bolju energetsku učinkovitost i bolju protupotresnu zaštitu. U svojoj izjavi stradalu povijesnu jezgru Petrinje je usporedila s centrom Vukovara nakon Domovinskog rata, te da će i projekt obnove biti sličan kao na tome gradu.

Vrijedna umjetnička zbirka Krste Hegedušića privremeno će biti smještena u Gradskom muzeju u Sisku, a informacija o oštećenjima pojedinih umjetnina još nema. U spašavanju preostalih umjetnina te kulturne baštine dolazi i tim stručnjaka iz Italije koji su posebno osposobljeni za ulazaka u urušene zgrade.

Comments are closed.