Press "Enter" to skip to content

Kriteriji za izdavanje propusnica strožiji su nego u prvom valu

21. prosinca započelo je izdavanje propusnica za međužupanijska putovanja od 23. prosinca do 8. siječnja kako bi se spriječila loša epidemiološka situacija nakon Nove godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako se neće uvesti ponovni lockdown niti policijski sat. Koliko god da je bitno zdravlje stanovništva, toliko je bitan i opstanak gospodarstva. No, upozorio je kako bi se ove mjere mogle produžiti jer je takvo razdoblje u godini kada se virus posebno brzo širi.

Željko Lukunić/PIXSELL

Damir Trut, šef Civilne zaštite i zamjenik čelnika Nacionalnog stožera Božinovića rekao je kako su tijekom prvog dana već do 18 sati zaprimili više od 35 000 zahtjeva za propusnice, što u mailovima, a što u pozivima za koje je zaduženo 23 djelatnika zbog čega je bilo mnogo prigovora oko nedostupnosti kontakt centra. Od 50 % obrađenih zahtjeva, 60 % je odbijenih. Oni razlozi koji se posebno ističu su predale uglavnom tvrtke i njihovi zaposlenici kako bi i dalje mogli neometano raditi. Ima i onih koji su bili česti i u prvom valu, a to je briga o starim i/ili bolesnim članovima obitelji.

Bruno Konjević/Cropix

“Vjerojatno je da će ljudi pokušavati prolaziti i bez propusnica, ali vjerujem da su naši građani savjesni i da će poštivati mjere, no mjere su tu da nas štite od zaraze.”

Za održavanje kontrole nad situacijom, 800 policajaca pokrivat će 200 kontrolnih punktova. U slučaju da policija otkrije osobu u nekoj županiji za čiji ulazak nema propusnicu, službenici će slijediti proceduru i otpratiti i zabilježiti osobu natrag od kud je krenula te pokrenuti daljnje odgovarajuće postupke. Oni koji su računali na putovanje među županijama zbog rezervacije, morat će za istu tražiti i propusnicu te priložiti račun koji mora biti plaćen do dana kada odluka stupa na snagu. Isto tako, policija tijekom ovog razdoblja ima pravo ulaziti u autobuse i provjeravati imaju li svi putnici propusnice.

Comments are closed.