Press "Enter" to skip to content

Kultni dječji film „Vlak u snijegu“ prikazan na HRT-u pod oznakom 12

Na drugom programu HRT-a na Božić prikazan je kultni dječji film „Vlak u snijegu“. To ne bi bilo čudno da brojne gledatelje nije iznenadio detalj u kutu. Brojka 12 ukazivala je na to kako je film označen kao neprimjeren za osobe mlađe od 12 godina. Da podsjetimo, radi se o filmu iz 1976. godine snimljenome prema istoimenom romanu Mate Lovraka. Režirao ga je Mate Relja.

Milan Pavičić

Oznaka 12 se prema pravilniku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC-a) dodjeljuje filmovima čiji sadržaj ili neki dijelovi sadržaja nisu preporučeni za mlađe od 12 godina. To znači da prikazuju scene nasilja i posljedice tog nasilja, ali ne intenzivno i detaljno. Zbog toga je mnoge građane začudila takva oznaka s obzirom da se radi o filmu koji djeca gledaju u školama čija je radnja pustolovina učenika.

Iz HRT-a su se ispričali zbog takve pogreške te rekli kako je do nje došlo nenamjerno: “Prigodom kopiranja predikatnih oznaka iz programske baze dječjeg filmskog programa HTV-a na server HRT-a došlo je do te nenamjerne pogreške u dobnoj oznaci sinoćnjeg dječjeg filma “Vlak u snijegu”. Stoga se HRT ispričava svim gledateljima, a pogotovo roditeljima i djeci, te vam još jednom želi svima sretne božićne i nadolazeće novogodišnje blagdane, a najmlađima vesele i vedre dječje školske praznike, za koje je HRT također pripremio bogat prigodni dječji filmski i animirani program.”

No, to i dalje nije spriječilo mnoge gledatelje koji su odmah nakon emitiranja počeli zbijati šale te svoje komentare ostavljali na Twitteru. “Shvaćam zašto je HRT označio film ‘Vlak u Snijegu’ 12+, znate kakav je horor vidjeti drugu djecu da nemaju mobitele u rukama.”- napisao je jedan komentator.

“Vlak u snijegu, upravo na HTV2, dobio oznaku 12+. Možda zato da se mala djeca ne prepadnu vlaka koji je tada jurio brže od današnjih.”- bio je komentar drugog korisnika.

Comments are closed.