Press "Enter" to skip to content

Leteća oštrica leti u Ukrajinu

AeroVironment Switchblade (BillyPix)

AeroVironment, proizvođač leteće municije Switchblade koju je Ukrajina upotrijebila protiv Rusije posljednjih mjeseci, planira povećati proizvodnju teže i jače inačice.

Borci u Ukrajini imali su opetovane uspjehe na bojnom polju sa Switchblade 300 otkako im je ranije ove godine isporučeno 400 komada te lake leteće municije.
S većim, snažnijim Switchbladeom 600 na putu za Ukrajinu, prva serija od 10 komada vjerojatno biti u zemlji u sljedećih nekoliko tjedana – i sa sve većom vidljivošću i interesom za oružje, AeroVironment se priprema za veću proizvodnju.

Lansiranje Switchblade lake leteće municije (US Marine Corps)

Charlie Dean, potpredsjednik prodaje i poslovnog razvoja tvrtke AeroVironment, rekao je da Ukrajina ima “znatan interes” za nabavu i korištenje Switchblade 600. Danas AeroVironment može proizvesti više od 2000 Switchblade 600 sustava godišnje; u roku od nekoliko mjeseci, rekao je, tvrtka se nada da će to otprilike utrostručiti na oko 6000.
“Kako bi to postigla”, dodao je, “tvrtka radi na nabavi više zaliha za izradu verzije 600, kao i na dodavanju novih linija namijenjenih lebdećem streljivom za teže uvjete”.

Switchblade 600 (AeroVironment Instagram)

Predstavljen 2011. godine, originalni Switchblade preimenovan je u Switchblade 300 nakon što je 2020. predstavljena puno veća i vrlo drugačija protuoklopna varijanta Switchblade 600. Blackwing, nenaoružana verzija Switchbladea 300 objavljena je u 2015. godini.

Switchblade 600 teži 54,5 kg uključujući kompletno streljivo u cijevi i FCS. Konstrukcija municije teži 22,7 kg, a FCS (engl. Flight Control System) se sastoji od tableta i dalekometne antene. Sustav je prenosiv i može se postaviti unutar 10 minuta. Dizajniran je da odleti do 40 km u 20 minuta, a zatim lebdi još 20 minuta (što mu daje ukupni domet od 80 km), no postizanje maksimalnog dometa zahtijeva korištenje dviju antena dugog dometa postavljenih na terenu za prijenos naredbi s jednog operatera drugome putem mogućnosti prijenosa podatkovne veze. Napada pri brzini od 185 km/h, noseći ATGM bojevu glavu temeljenu na FGM -148 Javelin protu-oklopnoj municiji koja trenutno razara oklopna vozila i tenkove u Ukrajini.

Sustav upravljanja sadržan je u tabletu sa zaslonom osjetljivim na dodir, te može ručno ili autonomno upravljati municijom. Zaštićen je ugrađenim šifriranim podatkovnim vezama i GPS modulom za selektivnu dostupnost, što ga štiti od lažiranja. Dodatni modul digitalne podatkovne veze (engl. DDL – Digital DataLink) omogućuje domet veći od 90 km.

Comments are closed.