Press "Enter" to skip to content

LJEPOTE GRADA OD KAMENA NA KRAJNJEM JUGU LIJEPE NAŠE

Dubrovnik je ime dobio po hrastovoj šumi, Dubravi. Smješten je na krajnjem jugu Lijepe naše, a okružen gradskim zidinama. Na ovim prostorima, od srednjeg vijeka do Napoleonovih osvajanja, povijesna zbivanja spretno je u svoju korist pretakala Dubrovačka Republika. Dubrovnik i okolica, koji čine jednu od destinacija svjetskog glasa, godinama privlače mnogobrojne turiste koji su u potrazi za odmorom, romantikom i kulturnom baštinom. Stara gradska jezgra je pod UNESCO-vom zaštitom od 1979. godine.  

Stradun je glavna dubrovačka ulica koja ime duguje talijanskom pogrdnom nazivu za nezgrapnu ulicu. Proteže se od Vrata od Pila do Vrata od Ploča. Na početku i na kraju Straduna nalaze se ostaci dubrovačkog vodovoda, Velika i Mala Onofrijeva fontana, djela talijanskog kipara della Cave. Dubrovnik je pogodio snažan potres 1667. godine te su mnogobrojne znamenitosti Grada uništene, ali su mukotrpnim radom i obnovljene.

Festa svetog Vlaha je od 2009. godine pod UNESCO-vom zaštitom. Sveti Vlaho zaštitnik je Dubrovnika, a svečana procesija održava se na Stradunu. Svake godine, 3. veljače ispred crkve svetoga Vlaha barjaci se na poseban način povijaju u čast zaštitniku što niz stoljeća štiti Dubrovnik. Prema predaji, sveti Vlaho spasio je Dubrovnik od napada mletačkih osvajača 971. godine ukazavši se svećeniku koji je potom obavijestio vlasti zbog čije pravovremene reakcije Dubrovnik nije pao u mletačke ruke.

Palača Sponza ili Divona je gotičkorenesansna palača u Dubrovniku. Građena je u 16. stoljeću, a izgradili su je Paskoje Miličević i braća Andrijić. Kroz povijest je imala  razne funkcije. Bila je carinarnicadržavna blagajnabankakovnica novca, škola i riznica. U potresu 1667. godine  jedna je od rijetkih građevina koja je ostala neoštećena.  Danas je u Sponzi Državni arhiv te Spomen soba poginulim dubrovačkim braniteljima. Svečano otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara održava se na trgu Luža pred Sponzom svake  godine.

Porporela je romantični dubrovački lukobran. Nalazi se ispod tvrđave sv. Ivana, a s nje puca pogled na gradske zidine i tvrđavu Revelin. Omiljeno je mjesto mnogim turistima, ali i domaćim ljudima. „Noć Porporele“, poznata je zabava koja se održava na Porporeli svakog ljeta, a namijenjena je u humanitarne svrhe. Također, tu se održava i Divlja liga, vaterpolsko natjecanje lokalnih kupališta.

Tvrđava Lovrijenac za vrijeme Dubrovačke Republike nazivala se Gibraltarom Dubrovnika. Smještena na stijeni izvan vanjskih zidina, sa zapadne strane Dubrovnika, kontrolirala je izlaz i ulaz svih brodova u dubrovački porat. Povijesni je simbol otpora Mletačkoj Republici. Danas je pozornica mnogobrojnim predstavama i društvenim događanjima.

Pile su najprometniji dio u blizini Grada. Tijekom sezone, zbog autobusnih stajališta nastaju ogromne gužve. Na Pilama je smješten restoran Nautika te Dubravka, hotel Hilton Imperial i TZ Dubrovnik.

Srđ je brdo poviše Dubrovnika. Prije svetog Vlaha, zaštitnik Dubrovnika bio je sveti Srđ. On štiti Dubrovnik od bure. Za vrijeme Domovinskog rata tvrđava Imperial imala je značajnu ulogu. U tvrđavi su bili obrambeni položaji Hrvatske vojske na kojima su bili hrabri branitelji. Srđ i Grad povezuje žičara.

Dubrovnik je grad toplog srca i prijateljskog pozdrava te ostaje u sjećanju svima onima koji ga barem jedanput posjete. Za one koji žele znati više, kavu je moguće popiti za desetak kuna u svakoj sporednoj uličici stare gradske jezgre.

Comments are closed.