Press "Enter" to skip to content

Ljudi sve više nasjedaju na internet prijevare – Nemojte i vi!

Internetske prijevare postale su sve češći problem u Hrvatskoj, a najčešće se pojavljuju u obliku lažnih oglasa u kojima se nudi proizvod ili usluga po povoljnoj cijeni, no nakon uplate kupac ne zaprimi ono što je platio. U odnosu na 2020. godinu, broj prijevara porastao je za čak 64 posto, a i ove godine on sve više raste. U samo posljednjih tjedan dana provodi se policijska istraga nad najmanje četiri prijavljene online prijevare.

Obično traže od građana da im dostave broj kreditne kartice i troznamenkasti broj na poleđini kartice.

Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti

Osim internetskih oglasa, prevaranti nasamare žrtve i tako što im nude zaradu uz pomoć kriptovaluta. Obećavaju da ako im osoba uplati određeni iznos u eurima, oni će to konvertirati u kriptovalute te će kupac sljedeći mjesec dobiti dvostruki ili čak trostruki povrat novca. To, naravno, nije istina.

Lažan oglas na Facebook-u

Na prijevaru internet oglasom nasjela je djevojka A. i to na Facebook trgovini. Naručila je tenisice i platila ih je, no kako one nisu došle zatražila je povrat novca. Iako joj je trgovac dao upute za povrat prije nego je prekinuo komunikaciju, ona nije dobila ni novce ni nove tenisice. Isti trgovac prevario je i 25-godišnjeg mladića u listopadu prošle godine. Mladić je od prevaranta dobio poveznicu preko koje je unio svoje podatke plaćanja, no umjesto dogovorenog iznosa, s kartice mu je skinuto nekoliko tisuća kuna.

Prijevara kod kupnje ogrjevnog drva

Policijska uprava požeško-slavonska priopćila je kako je dobila nekoliko prijava građana koji su bili prevareni naručivanjem drva za ogrjev preko internetskih oglasa. Nekima je dostavljena manja količina drva nego što su platili, a nekima isporuka uopće nije ni stigla. Tako je ovaj mjesec 42-godišnjakinja za narudžbu drva platila 3 tisuće kuna nepoznatoj osobi te je dostavljena količina bila izričito manja od dogovorene. U pokušaju ponovnog kontaktiranja nepoznatog trgovca bila je neuspješna te slijedi kriminalističko istraživanje ovog slučaja.

Oglas za smještaj koji ne postoji

Internetska prijevara dogodila se i 25-godišnjakinji iz Umaga koja je u prosincu prošle godine tražila smještaj na talijanskoj web stranici. Trgovac joj je poslao poveznicu na poznatu stranicu za iznajmljivanje smještaja te i drugu poveznicu preko koje je djevojka uplatila nekoliko tisuća kuna. Shvatila je da se radi o prijevari tek onda kada je kontaktirala poznatu stranicu za iznajmljivanje te je slučaj prijavila istarskoj policijskoj upravi koja poručuje sljedeće:

Građanima se preporučuje da pripaze putem kojih oglasa i internetskih stranica pronalaze smještaj te da provjere da li za određeni smještaj ima recenzija korisnika. Također je potrebno pripaziti da li je osoba koja iznajmljuje smještaj stvarno i osoba koja je za njega odgovorna. Iznajmljivač bi se trebao potpisivati punim imenom i prezimenom, a njegovi osobni podaci i podaci agencije trebali bi se nalaziti na svim promotivnim materijalima, uključujući i društvene mreže i internetsku stranicu putem koje se oglašava. Ukoliko su u mogućnosti, savjetujemo građane da prije uplate novca obave i detaljnije provjere putem nadležnih institucija kako bi se uvjerili da se određena nekretnina doista iznajmljuje te da je osoba ili agencija koja oglašava najam doista za to i ovlaštena. U slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je odmah obavijestiti policiju na broj 192.

Pokušao kupiti BMW preko interneta

Ipak, najozbiljniji slučaj internetske prijevare dogodio se 41-godišnjaku iz Pule koji je preko njemačke web stranice našao povoljan oglas za prodaju BMW automobila. S prodavačem je stupio u kontakt prošli tjedan te je dogovorio dostavu auta u Hrvatsku, a za njega uplatio je čak nekoliko desetaka tisuća eura. Shvatio je da se radi o prijevari tek onda kada je stupio u kontakt s auto kućom koja je navodno objavila taj oglas i shvatio da njegovu uplatu, kao i rezervaciju auta, nisu dobili, a sama cijena tog modela bila je mnogo veća nego što je stajalo u oglasu.

Kako spriječiti da se to dogodi i vama?

Policija upućuje građane na opreznost. Stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić savjetuje sljedeće:

Čim se spomene da netko želi vaš novac, vaše privatne podatke, broj kartice, PIN ili podatke koji nisu javni, zaboravite tu komunikaciju i idite dalje.

Treba paziti i na poveznice koje prevaranti šalju za uplatu, pogotovo ako one izgledaju poput poveznica banke ili Hrvatske pošte. Sumnjive linkove ne treba otvarati, a lažne stranice često možete prepoznati zbog lošeg pravopisa i gramatike. Sve načine plaćanja, poveznice i mailove treba provjeriti kod službenih adresa banke ili pošte, a osobni podaci poput fotografija osobnih isprava, podataka s bankovnih kartica ili zaporki internet bankarstva ne smiju se slati nikome. Što se tiče lažnih internetskih oglasa, važno je pratiti recenzije kupaca. Iznajmljivači prostora svoje puno ime i prezime te svoje osobne podatke i podatke agencije moraju imati javno dostupne, a kod navedene agencije treba provjeriti je li takva osoba ovlaštena za nuđenje svojih usluga. Provjeriti možete i crnu listu Facebook i Instagram trgovaca.

Comments are closed.