Press "Enter" to skip to content

Macronov posjet Budimpešti-priklanjanje Orbanovoj politici

Viktor Orban Facebook profil

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je došao u Budimpeštu kako bi prisustvovao samitu Višegradske skupine, koju čine Mađarska, Poljska, Češka Republika i Slovačka, paralelno s francuskim predsjedanjem europskim vijećem, koje bi s radom trebalo otpočeti 1. siječnja.

Macron podupire stajalište ekstremno desnog premijera Mađarske Viktora Orbana, po pitanju migrantske politike te poziva Europsku uniju da preispita svoju odluku po pitanju istog.

Trenutačno je na stotine migranta zaglavljeno na granici između Rusije i Poljske, zbog krize za koju se smatra da je inicirala Bjelorusija. Macron se sada želi približiti Orbanovoj politici i spriječiti priljev migranata. Nakon migrantske krize 2015. Mađarska je odbila primiti migrante i Francuska je ranije imala drugačije poglede na situaciju, ali sada Macron naglašava kako reorganizacija treba biti u prvom planu da bi se spriječio priljev migranata i bolje zaštitile granice.

Obojica volimo svoje zemlje, radimo za jaču Europu i slažemo se da je Europi potrebna strategijska autonomija.

Viktor Orban

Orban je rekao da se on i Macron slažu u trima točkama, a to su ljubav prema svojoj zemlji, želja za jačom Europom te potrebitost Europe za strategijskom autonomijom, pod čime se misli na nuklearnu energiju, poljoprivrednu nezavisnost te snažnu obrambenu industriju.

Na samitu su se vodile rasprave o europskim zahtjevima za vladavinu prava i poštivanje europskih vrijednosti , zbog čega su Mađarska i Poljska u skobu s institucijama EU. Macron je rekao da je u redu što imaju različita mišljenja te da je važno putem dijaloga razumjeti kako te napetosti nastaju. Prema navodima glavnih čelnika mađarske oporbe, Macron im je rekao da će Francuska za vrijeme predsjedanja EU ustrajati na tome da vladavina prava treba biti uvjet za pomoć u obnovi nakon covida-19, mišljenje koje Orban ne dijeli.

Comments are closed.