Press "Enter" to skip to content

Magareće mlijeko: tekuće zlato

Čim se spomene riječ magarac prve asocijacije su; rad, tvrdoglav i glup. No, zašto se uz njih veže tako negativna konotacija?

Još prije 6000 godina u dolini rijeke Nil, Egipćani su magarce koristili kao radnu snagu te kao prijevozno sredstvo. Kasnije se u bajkama i basnama magarac počeo gledati u negativnom kontekstu te je dobio reputaciju glupe životinje. Međutim, ispostavilo se kako magarice unutar sebe kriju „pravu riznicu zlata“ – mlijeko.

Izvor: Pixsell

Posebnost mlijeka

Magareće mlijeko u sebi sadrži puno više vitamina C i kalcija od kravljeg. Visoki udio laktoze daje slatkasti okus koji obožavaju i djeca i odrasli. Po sastavu, vrlo je slično humanom mlijeku te se preporuča osobama sa slabim imunitetom, respiratornim bolestima kao i onima koji su skloni problemima krvožilnog sustava. Vrlo često se koristi u prehrani male djece jer povoljno djeluje na metabolizam te rast. Prilikom zamrzavanja ne gubi svoja nutritivna i ljekovita svojstva. Proizvođači tvrde kako mlijeko pomaže u liječenju i ublažavanju simptoma bronhitisa, kašlja, astme, atopijskog dermatitisa, psorijaze, ekcema te alergija. Dnevno se preporuča jedan decilitar mlijeka, a magarica dnevno daje od 0,2 do 0,5 decilitara gdje „leži“ tajna skupoće proizvoda.  

Sastav mlijeka

Mlijeko u sebi sadrži visoke razine zdravih omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Bogato je vitaminima A, D, E, F, magnezijem, fosforom, kalcijem, kalijem i cinkom. Zahvaljujući tom sastavu mlijeko učinkovito djeluje na suhu kožu i bore, daje koži napetost, regenerira ju te sprječava starenje.

Izvor: KreniZdravo!

Cijena

Magareće mlijeko je vrlo skupo te se cijena za litru kreće od 200 pa do 600 kn. Magarice mlijeko ne daju tako često. One imaju sposobnost zadržati sjeme u sebi te odrediti najpovoljniji trenutak za oplodnju. Plod nosi godinu dana, a mlijeko daje sve dok ima pule uz sebe koje sisa devet mjeseci. Također, prilikom oplodnje mora se paziti da ne dođe do miješanja prvog koljena jer to dovodi do deformacija i spontanih pobačaja.

Kleopatra

Uz prehrambenu, magareće mlijeko vrlo je popularno i u kozmetičkoj industriji. Kleopatra ga je popularizirala još za vrijeme drevnog Egipta. Ona se tada umivala i kupala u mlijeku kako bi ostala mladolika izgleda. Današnji poduzetnici prepoznali su blagodati mlijeka te su u Hrvatskoj pokrenuta dva mala poduzeća koja proizvode kozmetiku od te iznimno skupe tekućine.

Comments are closed.