Press "Enter" to skip to content

Majčina dušica- biljka koja život znači!

Biljka kojoj danas posvećujemo pažnju je Majčina dušica. Biljka čiji čaj često vidimo u šalicama naših baka.
Majčina dušica ili timijan biljka je iz roda timijana, a ona je i najpoznatija među njima. Danas majčinu dušicu možemo pronaći u cijelome svijetu, no ona potječe s Mediterana. Raste na osunčanim mjestima poput kamenjara, livadama, ravnicama i suhim travnjacima.
Ovu biljku moguće je prepoznati po njenom grmolikom obliku gustih i tankih stabljika. Lišće je zelenosive boje, dok su sitni cvjetići bijele, blijedocrvene ili blijedoljubičaste boje. Majčinu dušicu krasi njen ugodan miris, stoga se ona često može pronaći na policama kuhinja kao začin jelima.

Foto: kotanyi.com

Pored začinjavanja hrane, ova biljka može poslužiti kao lijek za brojne tegobe. Ljekovitost majčine dušice je vrlo jaka i primjenjiva na razne tegobe, a velika joj je prednost što nam je svima relativno lako dostupna. Njena svojstva su antibakterijska, antigljivična te antiseptička, što znači da može izlječiti brojne infekcije. Pogodna je za korištenje kod ženskih tegoba poput menstrualnih grčeva i bolova, regulaciju menstrualnih ciklusa, smanjenje nadutosti i ostale. Također, djeluje kao dezinficijens usta i grla, smiruje upalu desnih te sprječava loš zadah. Pomaže kod prehlada i gripa, kašlja, upale grla, astme, upale pluća te kod samog jačanja imuniteta.

Majčinu dušicu možemo koristiti u obliku čajeva ako želimo spriječiti menstrualne tegobe, u obliku tinkture za uništavanje bakterija ili pak koristiti sirove grančice natopljene u rakiji za bolove u želucu. Također, može se koristiti i u obliku kreme ako imamo problema s crvenilom, svrbežom, iritacijama i sl. Upotreba ove biljke je vrlo široka i lagana, a pritom u potpunosti prirodna, što ju čini izuzetno korisnom.

Comments are closed.