Press "Enter" to skip to content

Maria João Pires otvara sezonu u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”

Koncertna dvorana “Vatroslav Lisinski” u velikom stilu otvara svoja vrata ljubiteljima koncerata. Napokon su završeni radovi obnove Dvorane, koja je pretrpjela veliku štetu uzrokovanu potresom u ožujku, a višemjesečnu tišinu prekinut će 3. studenoga u 19:30 sati pijanistica Maria João Pires. Nastup ove portugalsko – švicarske klasične pijanistice otvorit će sezonu “Lisinski subotom”, a ulaznice u iznosu od 200 kuna dostupne su na web stranici ulaznice.hr.

Foto: facebook.com/mariajoaopires

Jedna od najboljih svjetskih pijanistica, Maria João Pires, zasvirat će glasovir u Zagrebu nakon sedam godina. Tadašnje zvukove Chopina, Wagnera i Mozarta, sljedećeg utorka zamijenit će oni Beethovena i Debussyja. Ova svjetsko poznata pijanistica svoju karijeru započela je kao četverogodišnjakinja, a sa samo devet godina proglašena je dobitnicom prestižne portugalske nagrade za mlade glazbenike. 1970. godine je u Bruxellesu pobijedila na Beethovenovom natjecanju, što joj je donijelo međunarodno priznanje. Svoje glazbeno znanje prenosila je od 2012. do 2016. godine mladim pijanistima u Glazbenoj kapeli kraljice Elisabeth u Belgiji.

Foto: facebook.com/mariajoaopires

Nakon završetka turneje po Švicarskoj, sljedećeg tjedna na red dolazi Zagreb. U intervjuu s Bruceom Duffijem, glazbenica je progovorila o tome kakav je osjećaj svirati pred velikim brojem ljudi: “Kada snimam u studiju, opuštenija sam i manje nervozna jer nemam publiku. Ali to ne znači da se bojim svirati pred publikom, kao i svaki drugi glazbenik zabrinuta sam hoću li svirati loše, razočarati ljude koji od mene puno očekuju, što je loš osjećaj.” Međutim, pijanistica je istovremeno ohrabrena publikom pred kojom svira, južno – europsku publiku okarakterizirala je kao toplu, spontanu, pristupačniju i strastveniju, nego onu u SAD-u i na sjeveru Europe.

Ljubitelji klasične glazbe koji ne žele fizički posjetiti dvoranu, moći će to učiniti virtualno putem internetskog prijenosa uživo na web stranici Koncertne dvorane. Za pristup prijenosu uživo, potrebno je kupiti ulaznice u iznosu od 60 kuna putem sustava Entrio.

Sve informacije o koncertu Marije João Pires dostupne su na web stranici Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski”, www.lisinski.hr.

 

Comments are closed.