Press "Enter" to skip to content

Milanović: ‘Ovo je situacija bez pravog krivca. Hrvatska u tome neće sudjelovati’

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je danas Kraš prehrambenu industriju povodom 110. obljetnice tvrtke. Nakon obilaska pogona Kraša, odlučio je poslati više poruka javnosti poput onih o njihovom poslovanju, kupnji francuskih zrakoplova, te zatim, stav o situaciji u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij identificirao je Harkiv kao moguću rusku metu. Industrijski grad u istočnoj Ukrajini sadržava tvornice zrakoplova, tenkova i traktora, te je smješten 42 kilometra od ruske granice. Iako Rusija negira plan napada Ukrajine, neprijateljsku strategiju moguće je osjetiti kroz pritisak Zapada radi pružanja sigurnosnih jamstva, uključujući blokadu pridruživanja Ukrajine NATO savezu.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Milanović optužuje američku unutarnju politiku

“Ova kriza nema veze ni s Ukrajinom ni s Rusijom, to ima veze s dinamikom američke unutarnje politike Joea Bidena i njegove administracije“, rekao je Milanović, naglasivši da kod američke vlade u „pitanjima međunarodne sigurnosti vidi nekonzistentnost i opasno ponašanje“.

Na temelju mišljenja Milanovića, Bidenova demokratska vlada pada pod pritiskom vlastitih, ali i onih republikanskih “jastrebova” koji su „do jučer opravdavali i podržavali ziherašku i mirnu politiku“ bivšeg predsjednika Donalda Trumpa prema Moskvi, no sada su odlučili pritisnuti Pentagon i Bidena kako bi se postavio čvršći stav prema Rusiji

O sudbini hrvatskih vojnika u Ukrajini

Pitanje hrvatskih vojnika i njihove budućnosti tijekom napetih događaja na ukrajinsko-ruskoj granici danas je napokon dobilo odgovor: “

Ovo je situacija bez pravog krivca. Hrvatska u tome neće sudjelovati. Što se tiče hrvatske vojske, ništa od toga. Ako dođe do eskalacije, povući ćemo sve, do zadnjeg hrvatskog vojnika. A Plenković nek’ prijeti Rusiji koliko hoće.”

Zoran Milanović

Navodi kako Ukrajini nije mjesto u NATO savezu te dodaje podatak o razini korumpiranosti postavljajući ukrajinsku vladu na prvo mjesto.

Dodatna kritika upućena je angažmanu premijera Andreja Plenkovića u Ukrajini govoreći kako – „mi s tim nemamo ništa niti ćemo imati ništa, to garantiram.“

Foto: Saeima

Proruski predsjednik Viktor Janukovič zaprimio je etiketu “muljatora koji je sjedio na tri stolice” čije je zabacivanje Milanović prozvao „državnim udarom koji je poticala Europska unija, a prije svega Washington tog vremena“.

Comments are closed.