Press "Enter" to skip to content

Milanović: “Ukrajini nije mjesto u NATO savezu”, Ukrajina oštro reagirala na predsjednikovu izjavu

 Zbog izjave Zorana Milanovića o Ukrajini, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman zove ministre drugih država i ispričava im se, a poslana je i hrvatska veleposlanica u Ukrajinu na hitan razgovor.

Rusko-ukrajinska kriza je na svom vrhuncu. Napetosti rastu iz dana u dan te Kijev jedini pokušava smiriti situaciju. Iz dana u dan kriza se pokušava diplomatski razriješiti. Situaciju je komentirao i predsjednik Milanović sa izjavom da Ukrajini nije mjesto u NATO savezu.

Ukrajini nije mjesto u NATO savezu

 Zoran Milanović u utorak je kazao da Ukrajini nije mjesto u NATO savezu. Milanović smatra da je Ukrajina jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu. Izjavljuje da je predsjednik  Ukrajine Viktor Janukovič 2014. zbačen vojnim pučem te da je kriza na ukrajinsko-ruskim granicama posljedica američke unutarnje politike.

 Izjava predsjednika Milanovića izazvala je burnu reakciju da čak i svjetski mediji priopćavaju o njoj. Grlić Radman je izjavio novinarima: “Zgroženi smo. Ja kao ministar sad imam doista velik teret i odgovornost zbog veleposlanika koji su me opsjedali i traže što i kako reći, kako komunicirati“, piše Hina.  Grlić Radman isto komentira „Ja moram zvati gotovo svakog ministra i ispričavati se, govoriti da nije službena politika vlade to što je rekao Milanović.“ – piše Hina. Izjava predsjednika Milanovića izazvala je burnu reakciju da u Ukrajini sada postoji inicijativa da ga se proglasi „nepoželjnom osobom.“ Zoran Milanović jučer je poručio da Hrvatska nema ništa sa sukobom u Ukrajini i da će ako situacija eskalira  povući i zadnjeg hrvatskog vojnika iz Ukrajine.

Oštra reakcije Ukrajine

Hrvatska veleposlanica je pozvana na hitan razgovor u ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova. Ukrajina od Hrvatske traži ispravak krive informacije. Izraženo je duboko razočaranje izjavom Zorana Milanovića o članstvu Ukrajine u NATO-u i nedovoljno  pomoći Ukrajini u vrijeme ruske agresije.  Izjavu gledaju  kao prijezir i nezahvalnost za pomoć koju je te zemlja pružila Hrvatskoj u borbi za neovisnost i da je kontradiktorno s obzirom na ratno iskustvo hrvatskog naroda.

Comments are closed.