Press "Enter" to skip to content

Milijunska investicija u Delnice stoji na čekanju zbog spore hrvatske administracije

Izvor: Službeni Facebook profil Grada Delnica

Investicijsku klimu blokira administracija

Prije tri godine na konferenciji „Zagreb Invest 2019“ rečeno je da je investicijska klima u Hrvatskoj puno bolja nego u proteklom desetljeću, no najveća prepreka većem valu značajnih i profitabilnih investicija je ona administrativne prirode. Na Konferenciji su iznesene nade da će se ovaj problem kroz godine početi rješavati, odnosno da će se hrvatska administracija ubrzati. Sudeći po slučaju iz Delnica, realnost nam sugerira da tomu nije tako.

Zeleno srce Hrvatske treba investicijsku revitalizaciju

Gorski kotar, šumsko-brdsko područje Republike Hrvatske, prema najnovijem popisu stanovništva je pred demografskim i gospodarskim slomom. Smanjenje broja stanovnika od 3.927, porast starog stanovništva, zatvaranje obrta i proizvodnih jedinica samo su neki od problema ovog prirodno bogatog područja. Stručnjaci su mišljenja da bi samo izdašne, što domaće što inozemne investicije, uspjele regenerirati i oživjeti zeleno srce Hrvatske. Upravo je takva jedna investicija prije dvije godine pokucala na vrata Grada Delnica, središnjeg i najvećeg naselja Gorskog kotara, no blokiraju je resorna ministarstva, odnosno spora hrvatska administracija.

Milijunska investicija

Bivši gradonačelnik Grada Delnica, a sadašnji gradski vijećnik, Ivica Knežević, prije dvije godine pronašao je mađarskog investitora koji bi na mjestu prijeratnog doma zdravlja, te 90-ih godina smještaja za Vukovarce, sagradio hotel kapitalne vrijednosti 30 milijuna eura.

Izvor: Isječak iz RTL priloga

Hotel bi imao 80 soba, 4 zvjezdice te bi bio prvi takav na goranskom području, a za izgradnju je potrebno samo šest mjeseci od trenutka kada radovi krenu. Osim za turističke svrhe, cilj je stvaranje oaze za sportske pripreme, što se nameće kao idealno rješenje za one mjesece u godini koji nisu toliko turistički intenzivni.

Cijeli koncept novog hotela zvuči kao idealan pokretač revitalizacije, no problem je zemljišna čestica koja je u državnom vlasništvu. Da bi investitor i njegov građevinski tim započeli s radovima, potrebna je građevinska dozvola, a za postupak dobivanja iste potrebno je riješiti pitanje državne parcele pokrivene šumom, a koja nema veličinu ni dva nogometna igrališta. Grad Delnice još je u veljači prošle godine poslao upit o navedenoj čestici i mogućnosti otkupa iste, no Ministarstvo državne imovine i Ministarstvo poljoprivrede već godinu dana ne odgovaraju konkretno na upite delničkih tijela vlasti. Grad Delnice odnedavno upite šalje na dnevnoj bazi, a tek pred nekoliko dana dobili su odgovor Ministarstva državne imovine u kojem stoji da oni čekaju konačan odgovor Ministarstva poljoprivrede koje se treba izjasniti o konačnom odgovoru na prvotno postavljeno pitanje prošle godine.  Knežević ističe da zemlja ništa ne znači ni državi ni Hrvatskim šumama, a njima znači budućnost.

Izvor: Marko Gracin

“Da živimo u uređenoj državi, ja bih sada izašao iz novog hotela!… Ovakvim odnosom države se šalje poruka ovom, ali i budućim investitorima – ne dolazite osim ako to nije more.”

Ivica Knežević, gradski vijećnik Grada Delnica

Investitor i dalje čeka

Iako je investiciju blokirala administracija, mađarski investitor je zainteresiran te optimistično čeka dobivanje građevinske dozvole i konačan početak rada na projektu, što dokazuje činjenica da je osigurao sredstva za početak investicije ove godine. Optimistično se nadamo, kao i mađarski investitor, da će resorna ministarstva prepoznati važnost i nužnost što skorijeg pokretanja ovog projekta te da će što prije donijeti odluku o otkupu sporne čestice.

Comments are closed.