Press "Enter" to skip to content

Milorad Dodik: “Ovo je izazovan, ali i dobitnički trenutak za Srpsku”

Instagram: @mdodik.official

U opširnom intervju koji je Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, ove subote dao za “Glas Srbije” uoči Dana Republike napominje kako Republika Srpska ne želi rat. Također je iznio svoje stavove o trenutačnom stanju u entitetu, o odnosima sa stranim partnerima i sa Sarajevom te o izazovima s kojima se Republika Srpska treba suočiti.

U samom uvodu Dodik ističe kako Republika Srpska nije zainteresirana za rat no naglašava da će se braniti ako za to bude bilo potrebe. Također je istaknuo kako Republika Srpska nije laka meta.

Mi nemamo namjeru ni da praćkom gađamo FBiH, a ako oni nešto pokušaju u tom smislu, očekujemo da međunarodne snage stanu na granicu i da spriječe bilo kakav sukob. Ako to ne urade i ako bilo ko uđe na teritoriju Srpske, mi ćemo se braniti. Ali do toga neće doći.

Milorad Dodik za Glas Srpske

Predsjednik je izjavio kako vlada pozitivno raspoloženje među građanima Republike Srpske te napominje kako je upravo Republika Srpska ključna za daljnji opstanak.

Ljudi sve više shvataju da je Srpska jedini način opstanka i da ukoliko se Srpska smanji ili nestane, nestaje i perspektiva za budućnost.

Milorad Dodik za Glas Srpske

Položaj Republike Srpske u BiH i regiji

Predsjednik Dodik izjavio je kako je Republika Srpska danas respektabilna u regiji, ali i u svijetu. Kako Republika ima svoje mjesto i položaj te kako je s gubitničke strane prešla na pobjedničku stranu. No naglasio je kako se ne može govoriti o njihovom položaju bez da se ne sagledaju globalni i regionalni odnosi.

Što se tiče međunarodnih odnosa i utjecaja SAD-a izjavio je kako je SAD i dalje najmoćnija vojna snaga no kako je njihova moć oslabila u posljednje vrijeme nakon situacija u Afganistanu, Siriji i nedavnih događanja u Ukrajini i Gazi. Ističe kako Republika Srpska namjerno izbjegava komunikaciju s britanskim i američkim ambasadorima te kako im to koristi.

Zašto se u Sarajevu ne sreće sa predstavnicima Srba? Zato što ne može. Odbijanje komunikacije sa američkim i britanskim ambasadorom više nam koristi nego što šteti. Da smo nastavili komunikaciju, imali bismo više negativnih posljedica. Oni traže da se o imovini odlučuje u Sarajevu, mi to nećemo. 

Milorad Dodik za Glas Srpske

Takav odnos sa SAD-om i Velikom Britanijom Predsjednik Dodik planira nastaviti. Napominje kako bi volio imati korektan odnos s Amerikom no da do toga neće doći dok god Amerika radi protiv Republike Srpske. Što se tiče odnosa s Velikom Britanijom smatra kako se njima ne može vjerovati te kako oni teže Unitarnoj Bosni čemu se on protivi.

Izbori u Srbiji

Istaknuto je kako se Predsjednik Dodik pojavio u štabu SNS-a uoči izbora. U vezi toga je izjavio kako je došao podržati Predsjednika Aleksandra Vučića te kako smatra da je bitan kontinuitet vlasti u Srbiji. Razlozi tomu su to što je s Predsjednikom Vučićem dogovoreno financiranje nekoliko projekata u Republici Srpskoj kao na primjer izgradnje mosta u Rači preko Save. Istaknuo je kako želi očuvati dobre odnose sa Srbijom.

Što se tiče lokalnih izbora, najavio je kako će biti održani po novom izbornom zakonu Republike Srpske te će nakon usvojenog novog zakona, zabraniti primjenu zakona Federacije BiH na teritorij srpskog entiteta.

Na pitanja o cilju sudskog procesa protiv njega, Dodik odgovara kako će se truditi zadržati podršku naroda no kako jednog dana to više neće biti moguće, ali kako time Republika Srpska neće oslabiti. Smatra kako je moguće da mu zabrane političko djelovanje i kako on to naravno neće prihvatiti.

Međunarodni susreti

Predsjednik Dodik je najavio kako ima u planu posjetiti Rusiju u travnju i lipnju te je Rusiju istaknuo kao značajnog međunarodnog prijatelja Republike Srpske. Uz Rusiju, još je istaknuo i Srbiju, Mađarsku, Kinu i Azerbajdžan. Istaknuo je kako nikako ne želi obnoviti odnose s Velikom Britanijom, a kako su odnosi s Amerikom i Crnom Gorom za sada još upitni. Što se tiče Hrvatske, izjavio je kako naši odnosi još nisu prekinuti. Za kraj se osvrnuo na odbijanje crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića prisustvovanju proslavi Dana Republike te je izrazio svoje kritike.

Prvi je poletio da priča o genocidu. Daću svojim službama da prikupe sve informacije iz tih britanskih arhiva u bezi sa namještanjem tog masakra pa ću mu poslati preporučenom poštom.

Milorad Dodik za Glas Srpske

Comments are closed.