Press "Enter" to skip to content

Ministarstvo financira prijevode djela hrvatskih autora na strane jezike

Foto: Facebook/Nina Obuljen Koržinek

Ministarstvo kulture i medija jučer je na svojoj web stranici objavilo Javni poziv za financiranje oglednih prijevoda djela hrvatskih autora na strane jezike u 2021. godini. Tim je putem ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek na svom Facebook profilu pozvala književnike, prevoditelje i nakladnike da istraže mogućnost financiranja putem ovog Javnog poziva kojem je u cilju poticanje prevođenja djela hrvatskih autora na strane jezike u svrhu širenja hrvatske kulture.

Kao ciljeve ovog Javnog poziva Ministarstvo ističe:

  • poticanje prevođenja vrijednih izvornih hrvatskih književnih djela na strane jezike, kao i neknjiževnih djela koja su važna za promicanje hrvatske kulture
  • promidžbu hrvatskih autora i njihovih djela u inozemstvu
  • jačanje i profesionalizaciju posredničke djelatnosti i književnosti, odnosno zastupanje autora te prodaja prava

Tko se može prijaviti na poziv?

Iz Ministarstva poručuju kako se na Javni poziv mogu prijaviti fizičke i pravne osobe koje su registrirane za izdavačku djelatnost, zastupanje, posredovanje ili prodaju autorskih prava koja su do sada zaključile minimalno 5 ugovora za prodaju izdavačkih prava hrvatskih autora.

Također, osobe koje se prijavljuju na poziv moraju biti nositelji autorskih prava za djela na osnovu kojih podnose prijavu ili pak moraju imati pismenu izjavu nositelja autorskih prava kako bi potvrdili da su autori suglasni s korištenjem oglednog prijevoda u skladu sa svrhom Javnog poziva.

Uvjeti prijave

Kao uvjet prijave na Javni poziv navodi se da ogledni prijevod mora biti prvi prijevod izvornog književnog ili neknjiževnog djela s hrvatskog na neki drugi strani jezik. Također, ogledni prijevodi na engleski jezik nameću se kao poželjni, ali prihvatljivi su i oni na drugim jezicima s izrazitim promidžbenim potencijalom.

Isto tako, jedan prijavitelj može tražiti potporu za minimalno 10, a maksimalno 20 oglednih prijevoda od kojih najviše 3 smiju biti djela istog autora.

Nadalje, najmanji dopušteni broj napisanih kartica iznosi 15, a najveći 30 kada se radi o proznim tekstovima, dok zadani broj u slučaju pjesama varira od najmanje 5 do najviše 10.

Foto: Pixabay

Ogledni prijevodi koji ostvare pravo financiranja na ovom Javnom pozivu objavit će se na web stranici Croatian literature.hr.

Prijave se primaju od datuma objave poziva sve do 1. prosinca 2021. godine isključivo elektroničkim putem na adresu translation-grants@min-kulture.hr, a Javni poziv u cijelosti možete pročitati ovdje.

Comments are closed.