Press "Enter" to skip to content

Miss Universe predstavio prvu plus-size natjecateljicu

Image by Freepik

Miss Universe natjecanje ove je godine posebno privuklo pozornost gledatelja predstavivši prvu plus-size natjecateljicu Jane Garrett iz Nepala. Rođena je u SAD-u, po struci je medicinska sestra i poduzetnica, a u 72. Miss Universe natjecanju ušla je u Top 20. Oduševila je suce i javnost kao prva plus-size natjecateljica koja je došla do te razine natjecanja. Jane pridaje veliku važnost i zagovornica je body-positivity pokreta te ženskog fizičkog i psihičkog zdravlja, jer je i sama iskusila depresiju zbog sindroma policističnih jajnika, što je podijelila s pratiteljima na Instagramu.

Za časopis HOLA! progovorila je o natjecanju za Miss Universe, prevladavanju nesigurnosti te osjećanju ugodno u vlastitoj koži: „Mislim da uspjeh ovisi o svakoj osobi. Za mene je biti na ovoj pozornici i govoriti svoju istinu nešto što je jako važno. Prije nekoliko godina bila sam vrlo nesigurna osoba i imala sam jako nisko samopoštovanje. Sada volim sebe i to je za mene uspjeh.“

Odlučila je staviti naglasak na svoju prirodnu ljepotu tijekom kampanje za Miss Nepala i oduševila suce svojim inspirirajućim izjavama o važnosti promjene zastarjelih pogleda na ljepotu, kako prenosi HOLA! Spain te izjavila: „Kao žena s oblinama koja ne slijedi određene standarde ljepote, ovdje predstavljam sve žene“, te je dodala „Mislim da ne postoji samo jedan oblik ljepote, svaka je žena lijepa baš takva kakva jest.“

Na svojem Instagram profilu, koji prati više od 270 tisuća ljudi, redovito objavljuje slike sa svojih natjecanja i govori o prihvaćanju svojeg tijela, mentalnoj snazi i ljepoti koja dolazi iznutra koliko i izvana te o rušenju stereotipa o ljepoti.

Miss Universe natjecanje ove se godine održavalo u San Salvadoru, glavnom gradu El Salvadora, a okrunjena je natjecateljica iz Nikaragve Sheynnis Palacios. Uz Jane Garrett pozornost su privukle i  transrodne natjecateljice iz Nizozemske i Portugala, budući da je ovo prva godina u kojoj su sudjelovale dvije transrodne žene te tri natjecateljice iz Kolumbije, Gvatemale i Švicarske, prve udane sudionice od 1957. godine.

Comments are closed.