Press "Enter" to skip to content

Mjesec hrvatske knjige

Razlistaj se!

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je planetu Zemlji s prigodnim motom „Razlistaj se!“, a ujedno će se  obilježiti  i 50. obljetnica Dana planeta Zemlje.  Ova nacionalna manifestacija posvećena je knjizi, ali i knjižnicama te se već 25 godina održava od 15. listopada do 15. studenog. Svečano otvaranje će se održati u novoobnovljenoj Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad.

U vrijeme brojnih epidemioloških mjera i ograničenja okupljanja, veliki je izazov organizirati jednu takvu nacionalnu manifestaciju, no prijavljeno je gotovo 1700 programa koji će se većinom održavati uživo. Naravno, značajan je broj i virtualnih akcija, istaknula je Sara Džapo, zamjenica koordinatorice projekta.

Među njima je i jedan središnji program, Čitateljski maraton koji organizira Hrvatsko čitateljsko društvo. Pod nazivom „Minuta za čitanje“, knjižnice će 23. listopada objaviti videozapise jednominutnog čitanja korisnika, knjižničara i svih koji se žele pridružiti akciji.

Novonastaloj situaciji prilagođen je i Nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se do 23. listopada održava pod nazivom „Istraživači planeta Z“.  Za razliku od prethodnih godina, djeca za rješavanje kviza ne moraju pročitati tri knjige, već proučiti i istražiti mrežne poveznice koje se kriju u svakom pitanju. Dodatni poticaj u rješavanju kviza su i nagrade: glavna nagrada je tablet Lenovo Tab E8, koju i ove godine osigurava tvrtka Microline, tri mjesta u Školi brzog čitanja i mudrog učenja, ilustrirane knjige s temom zaštite okoliša koje osigurava izdavačka kuća Planetopija te mnoštvo prigodnih tematskih darova koje osigurava WWF Adria.

Završna svečanost kviza i zatvaranje Mjeseca hrvatske knjige planirano je za 13. studenog u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, no epidemiološke prilike odredit će na koji način će se odvijati.
Sve informacije o manifestaciji možete pronaći na novoj mrežnoj stranici www.mhk.hr .

Pridružite se ovogodišnjom Mjesecu knjige i razslistajte se!

Comments are closed.