Press "Enter" to skip to content

Mnogi su nas napustili u 2022…

preminuli

 

Preminuli u 2022.

Mnoge poznate osobe napustile su nas ove godine te tako šokirale cijeli svijet . Svojim postojanjem i djelovanjem uvelike su obogatili domaću i svjetsku scenu i tako ostavili svoj neizbrisiv trag te ćemo ih zasigurno pamtiti čitav život. Na početku nove godine, prisjetimo se ovih kultnih ličnosti.

Kraljica Elizabeta II

Njezino veličanstvo kraljica Elizabeta II. preminula je u 97. godini, 8.rujna 2022.godine, u svojoj postelji u dvorcu Balmoral u Škotskoj, gdje je provela posljednje mjesece života. Bila je najdugovječnija britanska vladarica i najstariji monarh na svijetu. Vladala je Velikom Britanijom i četrnaest drugih zemalja Commonwealtha. Ujedno je i obnašala dužnost vrhovne poglavarice  Engleske Crkve.

Kraljica Elizabeta II.
Pele

Pele

Brazilska nogometna legenda Pele preminuo je 29. prosinca 2022.godine  nakon borbe s teškom bolešću. Velikoj nogometnoj zvijezdi rak debelog crijeva dijagnosticiran je u rujnu 2021., a u posljednjih nekoliko tjedana 2022.godine zdravstveno stanje mu se dosta pogoršalo. Pele je svjetski rekorder s 1.281 zabijenim golom u 1.363 utakmica. U 92 nastupa za svoju zemlju upisao je 77 golova. Pele je jedini igrač koji je trostruki svjetski prvak (1958., 1962. i 1970.)

Vivienne Westwood

Britanska dizajnerica Vivienne Westwood preminula je u 81.godini života, 29.prosinca u Londonu. Predstavljala je jedno od najvećih imena britanske mode poznata po buntovništvu i izazivanju autoriteta. Karijera joj je bila obilježena političkim angažmanom. Bila je poznata  aktivistica i svojim kreacijama na  modnoj pisti prikazivala je aktualne globalne problematike, poput borbe protiv klimatskih promjena ili zagađenja 

 

Vivienne Westwood
Aki Rahimovski

Aki Rahimovski

Na početku 2022. godine, točnije 22. siječnja, preminuo je Aki Rahimovski. Frontmen grupe Parni valjak preminuo je u 67. godini.  Kao tinejdžer je bio član nekoliko sastava, a Godine 1975. upoznaje gitarista i skladatelja Huseina Hasanefendića – Husa i Juricu Pađena.. Te iste godine u suradnji s menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom  osnivaju prvu postavu Parnog Valjka kao nekakva zagrebačka varijanta Bijelog dugmeta.

Massimo 

Hrvatski glazbenik Massimo Savić preminuo je 23. prosinca u Zagrebu. Imao je 60 godina.  Hrvatski pjevač i skladatelj rođen je u Puli. Godine 1982. osniva art rock grupu Dorian Gray.  Od 1986. nastupa samostalno . Nakon 2003. uslijedili su albumi s pjesmama koje mu četiri godine za redom donose nagradu Porin. 2019. godine Massimo je postao jednim od mentora na hrvatskoj inačici svjetski poznatog projekta The Voice.

Massimo Savić
Papa Benedikt XVI

Papa Benedikt XVI.

Papa emeritus Benedikt XVI., preminuo je u 95. godini starosti  na Staru godinu. Njegovo zdravstveno stanje  već neko vrijeme nije bilo dobro, zbog čega je i aktualni papa Franjo u više navrata pozivao vjernike na molitvu. Pravo ime mu je Joseph Ratzinger, rođen u Bavarskoj i izabran je za Papu 2005., no odrekao se službe 2013. zbog narušena zdravlja te se povukao u samostan u Vatikanskim vrtovima.

 

 

Comments are closed.