Press "Enter" to skip to content

Moguća erupcija vulkana na Islandu: evakuiran grad Grindavik

Erupcija islandskog vulkana u srpnju 2023.

Tisuće potresa u posljednjih nekoliko dana pogodilo je islandski poluotok Reykjanes. Seizmološka aktivnost Islanda ukazuje na moguću erupciju, navodi BBC.

Seizmološka aktivnost započela je 24. listopada potresima magnitude 3.9 i 4.5 na Richterovoj ljestvici. Zemlja se nastavila tresti sve do danas zbog čega je islandska vlada odlučila provesti mjere opreza. Stožer civilne zaštite proglasio je izvanredno stanje u petak 11. studenoga u visoko rizičnoj zoni oko grada Grindavika, objavljeno je na službenoj stranici Islandske vlade.

Zbog rizika od erupcije jučer je evakuiran grad Grindavik koji se nalazi u blizini magmatskih kanala. Stožer civilne zaštite Islanda izvijestio je da su građani danas uz pratnju policije mogli pristupiti svojim domovima kako bi sakupili vrijedne stvari i kućne ljubimce.

‘Manja seizmička aktivnost obično prethodi erupciji, jer se magma toliko približila površini da ne može stvoriti puno napetosti i izazvati velike potrese‘, izjavila je Rikke Pedersen, voditeljica Nordijskog vulkanološkog centra sa sjedištem u Reykjaviku.

S obzirom na izvanredno stanje, zatvorena je i Plava laguna, najposjećenija turistička atrakcija na Islandu. Na web stranici navode da će lokacija biti nedostupna do 30. studenog kada će se u skladu sa stanjem razmotriti otvorenje.

Prema najnovijim podacima Islandskog meteorološkog zavoda danas je izmjereno oko 800 slabijih potresa. Seizmička aktivnost je konstantna, a vjerojatnost erupcije i dalje je visoka.

Vulkanska aktivnost nije novost za Islanđane jer se na otoku nalazi više od 30 aktivnih vulkana, a posljednja erupcija trajala je do kolovoza ove godine, međutim nije bila opasna zbog udaljenosti od naseljenih mjesta, što se navodi na službenim turističkim stranicama Islanda.

Comments are closed.