Press "Enter" to skip to content

MONTE TORTA: OKUS KOJI OSTAVLJA BEZ TEKSTA

Rijetko tko nije poželio oh da je barem veća porcija montea jer ona jedna nije bila dovoljna. Monte je kremasto čokoladna slastica koju obožavaju sve generacije. Uživati u monteu u obliku torte bez da nas ograničava onaj minijaturni kalup – da, moguće je.

izvor slike: coolinarika

Nešto više o Monteu

Monte obilježava svoj rođendan 1.4.1996. kada su njemački stručnjaci za slastice i deserte razvili savršenu recepturu za ovu vrstu pudinga. Kombinacija kreme od mlijeka, čokolade i bogatih lješnjaka osvojila je srce mnogih kupaca stoga je Monte od samog početka imao najuspješnije lansiranje u svojoj kategoriji u Njemačkoj. Tijekom narednih godina Monte se pojavio u Češkoj, Austriji, Rusiji, Belgiji, Sloveniji…A 2000. je osvojio i hladnjake Hrvata! Ovaj fantastičan puding postao je omiljeni desert u preko 30 europskih zemalja.

izvor slike: monte.com

Monte torta

Nakon Monteovog uspjeha mnogi kreativni slastičari uputili su se u avanture smišljanja recepta za Monte kolač ili tortu. I na tome im zahvaljujemo. Ako još niste probali monte tortu ili kolač – sada je pravo vrijeme!

Iako ima dosta varijanti recepta za Monte kolač, godinama radim onaj najjednostavniji i najkremastiji. Osim toga, odgovara studentskom novčaniku i ne peče se. Stoga vam savjetujem da ga radite navečer i preko noći ostavite u hladnjaku kako biste sutradan mogli uživati u svom desertu. Recept sam preuzela od Coolinarike, ali sam ga tijekom godina malo izmijenila po svom guštu kako bi baš bio savršen.

Recept

  • 1l mlijeka
  • 6 žlica šećera
  • 10 žlica gussnela
  • 20 dag margarina
  • 1/2L slatkog vrhnja
  • 30 dag čok. za kuhanje
  • keksi

Priprema

BIJELA KREMA: Stavite grijati 8dl mlijeka. Sa strane odvojite 2dl mlijeka i stavite 10 žlica gussnela. Kada mlijeko uzavre, stavite šečer, promiješajte i dodajte  smjesu od 2dl mlijeka i gussnela. Miješajte dok smjesa ne poprimi kremastu teksturu. Nakon toga, pustite da se malo ohladi i ubacite margarin.

ČOKOLADNA KREMA: Otopite 30dag čokolade za kuhanje u pola litre slatkog vrhnja (ne ga miksati).

U kalup na dnu posložite kekse (prethodno ih poškropite mlijekom), na njih stavite bijelu kremu, a preko prelijte otopljenu čokoladu. Ostavite preko noći u hladnjaku.

Želim vam dobar tek!

Comments are closed.