Rijetko tko nije poželio oh da je barem veća porcija montea jer ona jedna nije bila dovoljna. Monte je kremasto čokoladna slastica koju obožavaju sve generacije. Uživati u monteu u obliku torte bez da nas ograničava onaj minijaturni kalup – da, moguće je.
izvor slike: coolinarika
Nešto više o Monteu
Monte obilježava svoj rođendan 1.4.1996. kada su njemački stručnjaci za slastice i deserte razvili savršenu recepturu za ovu vrstu pudinga. Kombinacija kreme od mlijeka, čokolade i bogatih lješnjaka osvojila je srce mnogih kupaca stoga je Monte od samog početka imao najuspješnije lansiranje u svojoj kategoriji u Njemačkoj. Tijekom narednih godina Monte se pojavio u Češkoj, Austriji, Rusiji, Belgiji, Sloveniji…A 2000. je osvojio i hladnjake Hrvata! Ovaj fantastičan puding postao je omiljeni desert u preko 30 europskih zemalja.
izvor slike: monte.com
Monte torta
Nakon Monteovog uspjeha mnogi kreativni slastičari uputili su se u avanture smišljanja recepta za Monte kolač ili tortu. I na tome im zahvaljujemo. Ako još niste probali monte tortu ili kolač – sada je pravo vrijeme!
Iako ima dosta varijanti recepta za Monte kolač, godinama radim onaj najjednostavniji i najkremastiji. Osim toga, odgovara studentskom novčaniku i ne peče se. Stoga vam savjetujem da ga radite navečer i preko noći ostavite u hladnjaku kako biste sutradan mogli uživati u svom desertu. Recept sam preuzela od Coolinarike, ali sam ga tijekom godina malo izmijenila po svom guštu kako bi baš bio savršen.
Recept
1l mlijeka
6 žlica šećera
10 žlica gussnela
20 dag margarina
1/2L slatkog vrhnja
30 dag čok. za kuhanje
keksi
Priprema
BIJELA KREMA: Stavite grijati 8dl mlijeka. Sa strane odvojite 2dl mlijeka i stavite 10 žlica gussnela. Kada mlijeko uzavre, stavite šečer, promiješajte i dodajte smjesu od 2dl mlijeka i gussnela. Miješajte dok smjesa ne poprimi kremastu teksturu. Nakon toga, pustite da se malo ohladi i ubacite margarin.
ČOKOLADNA KREMA: Otopite 30dag čokolade za kuhanje u pola litre slatkog vrhnja (ne ga miksati).
U kalup na dnu posložite kekse (prethodno ih poškropite mlijekom), na njih stavite bijelu kremu, a preko prelijte otopljenu čokoladu. Ostavite preko noći u hladnjaku.
Comments are closed.