Press "Enter" to skip to content

MUCICA (2012.): “Djeca su pametnija nego što mislimo”

izvor: www.croatian.film

Mucica je kratkometražna obiteljska avantura višestruko nagrađivanog scenarista i redatelja Alda Tardozzija. Ovaj je film dobio posebnu nagradu žirija na Tabor film festivalu 2012. godine i nagradu Zlatna uljanica Glasa koncila za promicanje etičkih vrijednosti na 22. Danima hrvatskog filma. Ove nagrade nisu iznenađujuće s obzirom na to da je riječ o filmu koji pod okriljem simpatičnosti i šašavosti provlači ozbiljne poruke.

 Riječ je o komediji koja prati dvoje opsesivnih roditelja kako potajno prate svojeg sina na putu prema školi. Sin, u izvedbi sjajnog Alexa Rakoša, poslušan je, ali u svome svijetu, stoga njegova pojava koja odjekuje dječjom nevinošću doprinosi komediji filma. Film obiluje glumačkim talentima. Ulogu oca preuzeo je Alexov stvarni otac, Janko Rakoš, koji se na hrvatskoj glumačkoj sceni dokazao ulogama u filmovima Svećenikova djeca, Fine mrtve djevojke i mnogim drugima, dok je Hana Hegedušić u ulozi majke donijela energičnu izvedbu histeričnog roditelja opsjednutog sigurnosti i zdravom prehranom. 

No, prava zvijezda filma je mali Alex, koji iako nema puno dijaloga, vlada svakom scenom, što je iznimno postignuće s obzirom na to da je rad s dječjim glumcima uvijek izazovan za redatelje. Upravo to je pokazatelj talenta Alda Tardozzija koji je uspio napraviti film koji će zabaviti i djecu i roditelje, dok će roditeljima donijeti i pouku koja se može sažeti u rečenici „djeca su pametnija nego što mislimo“.

Janko Rakoš u Mucica (izvor: www.croatian.film)

Priča u kojoj će se svi roditelji prepoznati,namijenjena je i djeci koju će istovremeno i nasmijatii podučiti perspektivi starijih, kao i pospješiti razumijevanje roditeljske brige, s kojom se obostrano svakodnevno nose. 

Unatoč tome što je riječ o kratkometražnom filmu, produkcija je na visokoj razini. Kamera je u večini slučajeva statična, a scene su prikazane u širokim kadrovima, a sve odiše visokom dozom profesionalizma. Svim aspektima filma odala se velika posvećenost, što se prvenstveno vidi po tome što se čak i u sporednim ulogama mogu naći poznati glumci, poput Bojana Navojca i Inge Appelt.

Sud o tome da li je roditeljska briga opravdana ili se ipak radi o posesivnosti, kao i odgovor na pitanje zašto je Mucicin otac završio na policiji, ako sada upalite film, saznat će te već za desetak minuta. 


Piše: Josip Nikolić i Nicol Brekalo

Comments are closed.