Press "Enter" to skip to content

Musk u pokušaju vraćanja većeg dijela svojih dionica u Tesli

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Elon Musk čeka sudsku odluku u neriješenoj tužbi 2018. godine oko dogovora o isplati vrijednoj 55 milijardi dolara.

izvor: Getty Images

Musk je prije dvije godine prodao svoje dionice tvrtke za proizvodnju električnih automobila poznatije kao Tesla, a trenutno posjeduje 13 posto njenog ukupnog dijela. Sada , dvije godine nakon želi veći udio.

Razlog tome je sadašnja struktura koja Teslu čini ranjivom na “preuzimanje od strane sumnjivih interesa” te se pod tim referira na njena ulaganja u značajke umjetne inteligencije (AI).

“Neugodno mi je uzgajati Teslu da bude lider u umjetnoj inteligenciji i robotici bez 25% glasačke kontrole” istaknuo je Musk naglašavajući da želi preuzeti inicijativu i veću kontrolu u Teslinom poslovnom usmjeravanju.

Međutim, kupnju ponovnih dionica otežava mu upravni odbor tvrtke. Jedan od dioničara u odboru, Chard Tornetta poduzeo je pravni postupak zbog 10-godišnjeg paketa plaća koji je upravni odbor dodijelio gospodinu Musku 2018., a koji je vrijedan oko 55 milijardi dolara, a veći dio dolazi od nagrada dionicama.

Paket je dobio odobrenje od više od 70% dioničara Tesle, ali tužba je tvrdila da mnoge od tih dionica pripadaju ljudima bliskim Musku. Savjetodavne skupine dioničara smatrale su to kao pretjerano velikodušnim potezom.

Zaključno, tvrtka čeka sudsku odluku u neriješenoj tužbi oko dogovora o isplati kako bi predstavila novi paket kompenzacije.

Comments are closed.