Press "Enter" to skip to content

Na Netflixu razotkrivena priča burzovnog prevaranta koji je ulagače oštetio za 65 milijardi dolara

Netflixovom bogatom katalogu intrigantnog i provokativnog sadržaja ovoga će se tjedna pribrojiti i dokumentarna serija “Madoff: Monstrum s Wall Streeta” koja pod lupu stavlja jedan od najpotresnijih financijskih skandala bliske prošlosti, a iza kojeg stoji zloglasni američki financijer Bernie Madoff. U zenitu svoje karijere slavljen kao burzovni guru, a u njenom nadiru žigosan kao bestidni kriminalac koji je na tisuće ljudi koštao svojih ušteđevina, Madoff i njegova priča prije svega prokazuju podložnost američkog financijskog sistema investicijskim prevarama te bezglavim ciklusima prosperiteta i kolapsa. Najavljena ekranizacija istinite priče o Madoffovom imperiju te varavoj “Ponzijevoj shemi” koja ga je hranila iza kulisa bit će dostupna na Netflixovoj streaming platformi od 4. siječnja.

Madoff je započeo svoju burzovnu karijeru nedugo nakon diplomiranja sa Sveučilišta Hofstra u New Yorku. Uz očevu je financijsku potporu osnovao investicijsku firmu Bernard L. Madoff koja veoma brzo počinje bilježiti zapanjujući rast, a uskoro počinje primjenjivati i niz inovativnih informacijskih tehnologija kako bi što uspješnije konkurirala ostalim tvrtkama koje su se nadmetale na Njujorškoj burzi. Kao kapitalna sila na američkom NASDAQ-u i glavni pokretač trgovine vrijednosnim papirima, Madoffova je firma svojedobno bila smatrana nepresušnim vrelom novca, a sam Madoff slovio je kao genije sa šestim čulom za prepoznavanje unosnih poslovnih konjunktura. Godine 1992. The Wall Street Journal ga je kovao u zvijezde, opisujući ga kao oštroumnog mešetara sa “Midinim dodirom” koji je iznašao put izvan konvencionalne burzovne hijerarhije:

Madoff je jedan od majstora izvanburzovnog “trećeg tržišta” i prokletnik Njujorške burze. Izgradio je vrlo profitabilnu tvrtku za vrijednosne papire, Bernard L. Madoff Investment Securities, koja izvlači ogroman broj trgovanja dionicama s Big Board-a. Prosječna dnevna količina trgovanja od 740 milijuna dolara [1,43 milijarde dolara u 2021.] koju tvrtka Madoff elektronički obavlja izvan burze jednaka je 9% njujorške burze. Tvrtka g. Madoffa može provoditi trgovinu tako brzo i jeftino da zapravo plaća drugim brokerskim tvrtkama peni po dionici da izvrše naloge svojih kupaca, profitirajući od razlike između ponuđene i tražene cijene za koju trguje većina dionica.

The Wall Street Journal – Randall Smith
Netflix/Youtube – promo materijal

Iza krinke burzovnog giganta krio se, međutim, jeftini trik, takozvana Ponzijeva shema koja jamči profit bez ikakvog investicijskog rizika te pritom ne generira nikakvu dodatnu vrijednost. Madoff je privlačio ulagače obećavajući im iznimno visoke povrate na njihova ulaganja, a kada bi predali novac Madoff bi ga deponirao na svoj osobni bankovni račun te plaćao “povrat” ranijim investitorima koristeći novac dobiven od novih.

Naivna pretpostavka “Ponzijeve sheme” je da će novac nastaviti pristizati unedogled te da će se rupe stvorene isplatama zauvijek moći krpati novim novčanim priljevima. Kao sistem bez ikakve podloge u stvarnoj ekonomskoj klimi, svaka prevara Ponzijevog tipa osuđena je na propast. U Madoffovu slučaju neumitni krah se zbio krajem 2008. kada su brojni akcionari njegova fonda, potaknuti tadašnjom ekonomskom recesijom, počeli povlačiti svoja sredstva te time razotkrili da u središtu dominirajućeg financijskog džina zjapi rupa u vrijednosti od 65 milijardi dolara. Bernie Madoff će nedugo nakon ovog tmurnog otkrića priznati krivnju za čak 11 kaznenih djela, uključujući burzovnu prijevaru te pranje novca. Preminuti će prirodnom smrću u zatvoru u dobi od 82. godine.

Netflix – promo materijal

Netflixova obrada Madoffove turbulentne priče obuhvatit će ekonomsku faktografiju čitavog fijaska, no iz trailera saznajemo da iz nje neće izostati aspekt čovječnosti. Serija će se, naime, fokusirati i na direktne posljedice Madoffove razorne prevare, odnosno na obične ljude čija je ušteđevina preko noći isparila i ostavila ih nasukane. Fokus će biti i na Berniju Madoffu kao osobi pa će prilikom razmatranja cijelog slučaja biti uzeti u obzir i megalomanski porivi koji su nesumnjivo kumovali njegovom porivu da odbaci iskrenost u korist zarade.

Međutim, kao i kod svakog drugog dokumentarno-kriminalističkog štiva, postoji opasnost da će psihološki rakurs serije odnijeti prevagu nad strukturalnom analizom cijelog slučaja, odnosno da će se pretjeranim naglaskom na Madoffove karakterne defekte poduprijeti zaključak da je kriv pojedinac, a ne truli sistem koji mu je omogućio da se uopće vine do statusa multimilijardera. Možemo se samo nadati da će iskušenju plitke analize odoljeti redatelj i producent serije Joe Berlinger koji je 2019. potpisao film “Krajnje izopačen, nepojmljivo zao i opak”, jezivi krimić koji se bavi zvjerskim zločinima serijskog ubojice Teda Bundyja. Iskustvo u tematizaciji zapanjujućih dosega ljudskog zla Berlingeru u novome projektu zacijelo neće biti naodmet.

Comments are closed.