Press "Enter" to skip to content

Na sjecištu dviju kultura – Mostar, grad koji trebate posjetiti

Jeste li željni avanture, putovanja i upoznavanja različitih kultura? Volite li možda dobru tradicionalnu i povoljnu hranu, kao i ispijanje dobre kave? Želite li negdje otputovati, ali baš nemate vremena i volje za skupa i duga putovanja u strane zemlje?

Ako je vaš odgovor na ova pitanjima bio DA, onda je jedan gradić u susjednoj nam državi Bosni i Hercegovini pravo mjesto za vas. Naravno radi se o Mostaru, najvećem gradu u Hercegovini koji također spada u skupinu gradova sa najviše sunčanih dana. Upravo je to razlog zbog čega ga možete posjetiti kroz cijelu godinu.

Mostar se nalazi na jugu Hercegovine u Mostarskoj kotlini okružen brdima, a kroz sami grad protječe velika rijeka Neretva. Zbog svoga položaja u njemu prevladava ugodna mediteranska klima.

Panorama grada Mostara
Mostar, Foto: Martina Čordaš

Prvi put se spominje kao “naselje oko dviju kula” još u 15. st. prije turskih osvajanja BiH, ali svoj prvobitni razvoj se upravo događa pod turskom vlašću. Grad je dobio ime po brojnim mostovima koji su ga okruživali (i još uvijek ga okružuju). Osim toga, ime je dobio i po čuvarima tih mostova koji su se nazivali “mostari”.

Svoju drugu preobrazbu doživljava nakon austro – ugarske okupacije BiH, 1878. Novim vlastima je bilo u cilju sačuvati orijentalizam Mostara, ali uz njegovu “europezaciju”. Pod novom Monarhijom, Mostar doživljava gospodarski i kulturni polet te se počinju graditi građevine u pseudomaurskom stilu (historicizam s orijentalizmom).

Međutim, da ne ulazimo previše u cijelu povijest grada, ova dva podatka smo izdvojili zbog njihove važnosti za grad i njegov razvoj. Mostar je zapravo multikulturni grad, ili kako se često zna čuti “Balkan u malomu”.

U njemu istodobno možete iskusiti Zapadnu, ali i Istočnu kulturnu ali u njihovoj orginali. On nije kopija drugih mjesta, nego baš diše na poseban način i mjesto je gdje ćete se često vraćati.

Cijeli grad možete pješke za dan obići i uživati u svemu što nudi. Iako postoje aplikacije za turiste koje prikazuju sve atrakcije u njemu, naš vam je savjet da slobodno pitate lokalce što oni preporučuju. Mostarci su iznimno topli ljudi i vole šalu, zbog čega će vam vrlo rado otkriti najbolja mjesta za obići i još vas pri tome nasmijati.

Mi ćemo vam u nastavku izdvojiti ključne atkracije, koje ne bi smijeli zaobići u Mostaru;

Stari most

Slika Staroga mosta u Mostaru
Stari most, Foto: Martina Čordaš

Stari most je jedan od najpoznatijih simbola u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Stari most, zajedno sa Starim gradom je od 2004. svrstan na Spisak svjetske kulturne baštine UNESCO-a te je pod njihovom zaštitom.

drugačija perspektiva Staroga mosta

Most je dovršen 1566. i u to vrijeme smatran pravim tehnološkim čudom. Dao ga je sagraditi sultan Sulejman Veličanstveni, danas vjerojatno najpoznatiji sultan.

Osim prekrasnoga pogleda na most i s njega, može se vidjeti i hladna Neretva koja ispod njega teče.

Stari je most iznimno popularan zbog Mostarke laste odnosno dugogodišnje tradicije skakanja sa Starog mosta. Mostarski skakači, kojima se redovito pridruže svjetski poznati skakači, svakog ljeta imaju natjecanje u skokovima i tako već od 1968., a prvi zabilježeni profesionalni skok sa Mosta je bio već 1668.

Kriva ćuprija

Slika mosta Kriva Ćuprija

Iako se Stari most naziva stari, on nije i najstariji most u Mostaru. Prije njega je izgrađena Kriva ćuprija, 1558.

Smatra se da je služila kao prototip većega budućega mosta te se često naziva “Stari most u malom”.

Danas, predstavlja pravi dragulj, jer je manje poznata, ali definitivno vrijedna za posjetiti te je i veliki plus što je manje prometna.

Kujundžiluk

Ulica koja vodi do Starog mosta, kao i Krive ćuprije je upravo Kujundžiluk. Ona je najstarija mostarska ulica okružena trgovinama. Prolazeći njom možete čuti lupketanje čekićem u metalnu površinu, jer se upravo na njoj nalaze najpoznatije zanatlije toga tipa. Osim što to možete čuti, možete i vidjeti prekrasne kovane džezve i sav pribor za kavu, kao i ostala mala i velika umjetnička djela te naravno ih i kupiti.

Osim suvernira, Kujundžiluk je pun tradicionalnih restorana i kafića, a jedna od najboljih stvari kod Mostara je što su cijene povoljne i iste u Starom gradu, centru kao i manjim lokalitetima.

Što se tiče same gastronomije u ovoj ulici, ali i u cijelom Mostaru je za požaliti ako se ne proba.

Religijski turizam

Mostar je također sjecište velikih religija: kršćanstva (katoličanstvo i pravoslavstvo), islama i židovstva. Danas je sve osim židovstva ostalo u velikoj mjeri prisutno. Tako da se u istom danu mogu čuti crkvena zvona kao i muslimanski adhan (poziv na molitvu). U gradu se nalaze brojne katoličke crkve i brojne džamije, a u okolici i pravoslavna crkva. Posebno bi izdvojili Crkvu sv. Petra i Pavla ili kako se u narodu kaže “franjevačka” i Karađorzebegovu džamiju kao dvije religijske građevine vrijedne posjete.

Crkva sv. Petra i Pavla, Foto: Martina Čordaš
Unutrašnjost crkve sv. Petra i Pavla
Unutrašnjost crkve sv. Petra i Pavla, Foto: Martina Čordaš
Slika Karađozbegove džamije
Karađozbegova džamija, Foto: Martina Čordaš

Šetajući po Mostaru, imate priliku vidjeti i austro – ugarsku ostavštinu, poput Gimnazije Mostar, kao i onu moderniju, poput Hrvatskoga doma Herceg Stjepan Kosača

Slike Staroga grada, kao i ovoga “novoga” dijela grada,možete pogledati u nastavku:

Slika Španjolskog trga u Mostaru
Španjolski trg, Foto: Martina Čordaš
Zanimljiva i lijepa kuća
Foto: Martina Čordaš
Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača
Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača, Foto: Martina Čordaš

I još za kraj…

Nakon što se pozabavite sa samim gradom na Neretvi, nemojte propustiti i brojne mini izlete u okolici Mostara, poput Međugorija, Fortice (stakleni vidikovac), vrelo Bune, Stoca i brojnih drugih.

Comments are closed.