Press "Enter" to skip to content

Na sunčanom vrhu nadomak Krapine

Kada ti je dosta gradske gužve i smoga najbolja je opcija maknuti se iz grada i otići što je dalje moguće. Negdje gdje se možeš opustiti i uživati na svježem zraku i suncu. Šetnja parkom, penjanje na brda ili planinarenje na visoke vrhove uvijek je dobra opcija. Ovog vikenda odlučila sam uzeti malo vremena za sebe te sam spakirala opremu i uputila se na jednu od najpoznatijih zagorskih planina, Strahinjčicu. 

Strahinjčicu svakodnevno posjećuju građani Krapine ili njezine okolice, a vikendom kada vremenski i drugi uvjeti to dopuštaju dolaze i posjetitelji iz cijele Hrvatske. Počeci posjećivanja planine povezani su s razvojem planinarstva u Hrvatskoj, a svojevremeno broj posjetitelja je rastao. Izgradila se i otvorila planinarska kuća, prokrčila se i označila staza od Krapine pa sve do samog vrha Sušec. Danas brojimo osam prilaza do planinarske kuće, a jedan od najzanimljivijih je pod nazivom “Kajbumščakovim putem” koji predstavlja planinarsku obilaznicu odnosno kružni put po vrhuncima iznad Krapine koji povezuje Strahinčicu i Brezovicu. Put je dobio ime po istoimenom djelu Vladimira Nazora i dedeku Kajbumščaku. 

Izvor: pd-strahinjcica

Strahinjčica se prostire od zapada prema istoku i njezina duljina iznosi oko 21 kilometar. Od Ivančice je dijeli klanac Očura, a od Brezovice klanac Sutinsko. Ona nema izražen vrh, no unatoč tome najviša kota nalazi se na 846 metara nadmorske visine na čijem se mjestu nalazi veliko stablo stare bukve. Vrh, odnosno greben, obrastao je visokim stablima pa s njega nema dobrog vidika. Od planinarske kuće do samog vrha potrebno je oko 30 minuta laganog hoda kroz šumu gdje je moguće vidjeti predivnu vegetaciju, a za uspon do planinarske kuće potrebno je oko 1:30 minuta. Naravno sve ovisi koju stazu birate jer svaka od njih je različite težine i različitog trajanja te sve ovisi o vašoj kondiciji. Ako mene pitate, ja bi birala put kroz selo “Strahinje”, preko “Jelenske pećine” do planinarskog doma koji je otvoren za posjetitelje tijekom vikenda i praznicima. 

Negdje na pola ovog zadnjeg uspona nalazi se zaletište za paraglajdere “Dedek”, meni najdraže mjesto, za koje vrijedi izdvojiti vrijeme jer s njega se pružaju najljepši vidici cijelog ovog izleta. Na njemu postoji i drvena klupa pa se može sjesti i uživati u pogledu.

Izvor: privatna arhiva
0
metara

Planinarenje i šetnje postale su moj svojevrsni hobi. Kad me netko pita zašto bi uopće voljela takvo što, kažem kako me to opušta, ono je ispušni ventil i dobro je za zdravlje. Volim se kretati, a ovakva vrsta rekreacije stvarno pomaže i duhu i tijelu. Svoju planinarsku šetnju započela sam iz Krapine po asfaltiranom putu prema selu Strahinju gdje se laganim usponom kreće prema šumi. Nakon 30 minuta hoda stižemo do “Jelenske pećine” odakle se pruža pogled prema naselju Podgora pa dalje prema Krapini. Sljedećih sat vremena hodamo relativno laganim usponom prema planinarskom domu gdje nas čeka odmor i kava nakon kojih nastavljamo prema “Dedeku” i vrhu planine. 

 

IMG-20210307-WA0001
Izvor: privatna arhiva
novo2
Izvor: privatna arhiva

U planinarskom domu možete pronaći različita pića kao što su kava, sok ili piva, a ako ste ogladnjeli možete i na neke od praznika pojesti kakav dobar gulaš. Veselo društvo planinara uvijek će vas dobro ugostiti, a ako ikad poželite prespavati u planinarskoj kući možete po dogovoru dobiti svoj termin i odmoriti od duljih staza koje ste prešli. Najčešće će vam planinari reći kako je poželjno uzeti predah tijekom planinarenja stazom “Kajbumšćakovog puta” pa se lako prenoći baš u planinarskoj kući na Strahinjčici. 

Kroz godinu se organiziraju i različite aktivnosti kao što su Prvosvibanjsko druženje, Dan Društva, Kestenijada i Organizirani obilazak Kajbumščakovim putem. Isto tako, ako malo bolje pogledate, vidjet ćete kako se na određenim punktovima na stazi nalaze informacijske ploče kao i zanimljive edukativne figure za djecu kojima se može igrati i otkrivati sve posebnosti prirode. 

Izvor: privatna arhiva
Izvor: privatna arhiva

Uvijek je najteže krenuti, no iznenadili bi se koliko je zapravo priroda lijepa i koliko toga pozitivnog može donijeti. Ukoliko se odlučite na ovakav ili sličan izlet važno je znati kako je oprema najvažnija i ako krećete po prvi puta na neke planinu ili brdo da se malo raspitate o stazama, mjestima za odmor i slično kako bi bezbrižno mogli uživati i upoznati nova, vama neotkrivena mjesta. Hrvatsko zagorje nije daleko, a osim Strahinjčice možete posjetiti i druge planine i brda kao što su Ivanščica, Maceljsko gorje, Cesargradska gora, Park prirode Medvednica ili Zelenjak. 

Izvor: privatna arhiva
Izvor: privatna arhiva

Za više informacija možete posjetiti i mrežnu stranicu samog planinarskog društva koju ćete pronaći na linku ispod.

https://www.pd-strahinjcica.hr/

Comments are closed.