Press "Enter" to skip to content

Najbolji koncerti i izvedbe klasične glazbe 2022.

Prethodna godina bila je izrazito plodna za klasičnu glazbu. Ukidanjem mjera vezanih uz pandemiju, kao što su obvezne maske i ograničen broj posjetitelja, koncerti se vraćaju u „staro normalno“. Stoga, s obzirom na to da je 2022. iza nas, vrijeme je za odabir najboljih koncerata i izvedbi klasične glazbe koji su se odvili u protekloj godini.

NAJBOLJI KONCERT ORKESTRA

Kraljevska filharmonija u Lisinskom
FOTO: CROPIX

Apsolutni pobjednik ove kategorije je Kraljevski filharmonijski orkestar iz Londona za svoj koncert u listopadu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Ovim koncertom otvorena je nova sezona ciklusa Lisinski subotom, a kao što je istaknuo ravnatelj Lisinskog, sezona ciklusa započela je uistinu kraljevski. Upravo su preciznost i čistoća zvuka i izvedbe Orkestra, ali i samog vođenja dirigenta, dovela do tolikog oduševljenja koncertom da publika nije prestajala pljeskati sve dok se u dvorani nisu upalila svjetla.

Još jedan koncert koji treba spomenuti svakako je gostovanje Berlinske filharmonije u veljači u Lisinskom, ali taj koncert nikako nije bio prigodan studentskom budžetu pa se možda nađe među najboljima na našim listama nekom drugom prilikom.

NAJBOLJA ORKESTRALNA IZVEDBA

Iako su londonski filharmoničari odnijeli titulu najboljeg koncerta sveukupno, u ovoj kategoriji ipak je pobijedila Zagrebačka filharmonija i to za svoju izvedbu djela „Tema s varijacijama iz suite br. 3, op. 55 (IV. st.) Petra Iljiča Čajkovskog. Publika je ovo djelo imala priliku poslušati na koncertu na dar u povodu 30 godina diplomatskih odnosa između Čilea i Hrvatske, također u Lisinskom. Iako već znamo da je Zagrebačka filharmonija potencijalno najbolji hrvatski orkestar, svojim pozornim ravnanjem dirigent Rodolfo Saglimbeni izvedbu ovog djela dignuo je na razinu vrijednu najboljeg u ovoj kategoriji.

FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

NAJBOLJI SOLISTIČKI NASTUP

Studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu imaju priliku svake godine nastupati sa Zagrebačkom filharmonijom i sa Zagrebačkim solistima, a pobjedu u ovoj kategoriji odnio je student treće godine Arsen Dalibaltayan za svoj nastup sa Zagrebačkom filharmonijom u svibnju u Lisinskom. Arsen je svojom izvedbom djela3. koncert za klavir i orkestar u d-molu, op. 30Sergeja Rahmanjinova iskazao zavidnu razinu ne samo tehničkog vladanja djelom, već i predanosti i emocionalne zrelosti.

FOTO: Arsen Dalibaltayan

NAJBOLJI KONCERT GUDAČKOG KVARTETA

Gudački kvartet Rucner, za razliku od prethodnih pobjednika, pobjedu u ovoj kategoriji izborio je u srpnju tijekom ciklusa „Art Novi“ u Novom Vinodolskom. Osim sjajne tehničke i umjetničke izvedbe, posebnost ovog koncerta bila je sama atmosfera jer se u zraku osjetilo da članovi kvarteta vole ono što rade i da to rade ispunjeno, što ponekad kod sastava dugih tradicija zna nedostajati.

FOTO: Gudački kvartet Rucner

Čestitamo svima, ne samo onima koji su bili najbolji od najboljih na ovom popisu, jer zaista konkurencija je nakon pandemijske pauze bila jaka, a nadamo se da ćemo u 2023. svjedočiti još većem broju vrhunskih koncerata i izvedbi. S obzirom na to da izvanrednih umjetnika na hrvatskoj sceni nikako ne manjka, a, kao što dokazuju oni koji su tek na početku svojih karijera, i budućnost je očigledno svijetla. Za kraj, preostaje nam samo poželjeti vam puno zdravlja, sreće i dobre glazbe u 2023.

Comments are closed.