Podaci iz WHO-a (World Health Organization) pokazuju kako su nedostatci željeza, vitamina A i joda najčešći na svijetu, pogotovo kod djece i trudnih žena. Iako ovo može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih stanja, također se može manifestirati i u obliku suptilnih problema s energijom i mentalnim sposobnostima, što također može imati loše posljedice u mnogim aspektima života.
Ovo su neke od namirnica koje imaju najveće količine navedenih hranjivih tvari prema podacima iz Healthlinea:
Željezo
Manjak željeza je uglavnom povezan s anemijom i umorom. Što se tiče hrane bogate željezom, svakako se ističu namirnice poput dagnji, kamenica, špinata, jetrica, mahunarki, crvenog mesa, bundevinih sjemenki, purice, kvinoje, tofua i crne čokolade.
Jod
Iako je jod jako bitan za ljudski organizam, sadrži ga relativno malen broj namirnica te kod gotovo trećine stanovništva postoji rizik deficita, pogotovo kod ljudi koji žive u Europi zbog niske količine joda unutar tla. Manjak joda je povezan s problemima zdravlja štitnjače što dovodi do mnogih problema poput problema s energijom. Među namirnicama s najvećom količinom joda se nalaze morska trava, bakalar, mliječni proizvodi, jodirana sol, škamp, tuna, jaja i suhe šljive.
Vitamin A
Iako je manjak vitamina A glavni uzrok sljepoće u zemljama u razvoju, ljudi koji žive u razvijenim zemljama inače unose dovoljno vitamina A kroz prehranu zahvaljujući namirnicama poput jetrica, ribe, jaja, sireva, mlijeka, maslaca i kamenica.
Comments are closed.