Press "Enter" to skip to content

Najlakši recept za sarmu

Google Images (CC)

Već i ptice na grani znaju da su zimski blagdani nezamislivi bez ovog tradicionalnog jela. Sarma je tradicijsko jelo i stoga za nju postoji gomila recepata. Mi smo vam zato odlučili olakšati te na jednom mjestu najjednostavnije napisati kako napraviti najukusniju sarmu ovih blagdana.

Google Images (CC)

Sarma je, dakle, jelo od miješanog mljevenog mesa pomiješanog s rižom te umotanog u list kiselog kupusa. Zanimljivo je da sarma na turskom jeziku znači umotan. Čak i naš bend Hladno pivo ima pjesmu imena Sarma. To sve govori o važnosti i rasprostranjenosti ovog jela.

Priprema

Krenimo na recept. Sastojci koji će Vam trebati su glavica kupusa, kilogram miješanog mljevenog mesa, oko 150 grama riže, luk, jaje, list peršina, 25 grama soli, žličica vegete, žličica papra, suho meso i slanina, lovor pola litre pasirane rajčice, brašno, ulje ili mast, češnjak, šećer i crvena paprika.

Prvi korak je prodinstati nasjeckani luk i slaninu. Zatim na to dodajte rižu da se lagano zacakli. Onda dodajte mljeveno meso, promiješajte i čim promjeni boju maknite s vatre. Pomiješajte meso, luk, špek, rižu, jaje, list peršina, začine, te pustite da malo odstoji, pa ponovo promiješajte.

Zatim odvojite listove kupusa i odrežite zadebljanja. Uvijajte sarme veličine po ukusu, manje ili veće.

Google Images (CC)

Obreske od listova, i ostatak glavice kupusa sitno nasjeckate i stavite u lonac. Dodajte sarme koje treba složiti u krug te između staviti suho meso. Mogu se dodati i kosti i slično. Dodajte lovorom list i umak.

Umak

Umak se radi tako da na masnoći kratko popržite brašno i češnjak i dodajte malo crvene paprike. Podlijte sa pola litre rajčice i dodajte začine po ukusu.

Kuhajte oko dva sata i po potrebi dolijevajte još vode. Sarma treba biti prekrivena vodom.

Gotovi ste! Sarmu poslužite s pire krumpirom ili kruhom.

Comments are closed.