Press "Enter" to skip to content

Najzanimljivije životinjske vrste otkrivene u 2021. godini

Znanost je tek počela pronalaziti i opisivati sve vrste na Zemlji – prema nekim procjenama opisano je samo 20 posto.  I dok je sve veći interes za istraživanje o svijetu koji nas okružuje izvan zemljine orbiti, evo nekoliko otkrića o novim životinjskim vrstama koje su znanstvenici otkrili prošle godine.

Pa krenimo.

Od Šangajskih vitezova do gecko života.  Jackie Chan među 12 novih vrsta guštera

”Jackie Chan” tropski gušter
Izvor: sciencenews

Istraživači su opisali 12 novih vrsta tropskih guštera iz indijskih planina Western Ghats, planinskom lancu koji se proteže paralelno s obalom indijskog poluotoka.  Jedan posebno specifičan među njima, gušter kojeg je  “gotovo nemoguće uhvatiti”, nazvan je po slavnom glumcu i borilačkom umjetniku Jackie Chanu. Većina novih guštera pronađena je u špiljama ili na šumskom tlu.

Šišmiš s narančastim krznom koji dolazi iz Zapadne Afrike

Zapadnoafrički šišmiš
Izvor: sciencenews

Grupa istraživača pronašla je nejasnu vrstu narančastog šišmiša u špiljama i rudarskim tunelima planine Nimba u Gvineji. Novoopisana vrsta nazvana je Myotis nimbaensis, u čast svojih matičnih planina, opisanih kao “afrički nebeski otoci”. Vjeruje se da su šišmiši kritično ugroženi, a radi se i na ojačavanju tunela i špilja kako bi šišmiši imali siguran dom u planini.

Nova vrsta kitova koja je cijelo vrijeme bila ”pred nosom”

”Rižin kit”
Izvor: One Green planet

Koristeći genetske podatke i tijelo nasukanog kita, istraživači su utvrdili da je skupina kitova u Meksičkom zaljevu koja je izgledala kao Brydeovi kitovi zapravo nova vrsta, koju su nazvali Rižin kit. Znanstvenici procjenjuju da postoji još samo tridesetak primjeraka ove vrste i da su ugrožene morskim brodskim prometom, plastičnim otpadom i istraživanjem nafte i plina u Zaljevu.

Mrav iz Ekvadora prekida s rodno binarnim konvencijama

Strumigenys ayersthey”
Izvor: Sci news

Znanstvena praksa u imenovanju novih vrsta u čast neke osobe bila je završavanje naziva vrste na “i” za muškarce ili “ae” za ženke. Međutim, znanstvenici koji su opisali novu vrstu mrava iz regije Chocó u Ekvadoru odlučili su prekinuti ovu konvenciju. Istraživači su koristili zamjenicu “oni” u nazivu kako bi promovirali nebinarnu rodnu inkluzivnost. Novi mrav, Strumigenys ayersthey, dobio je ime po preminulom aktivistu za ljudska prava.

Pepé Le New: Upoznajte živahne pjegave tvorove iz Sjeverne Amerike

”Pjegavi tvor”
Izvor: Mongabay

Nakon analize DNK skupine sjevernoameričkih tvorova s točkicama, istraživači su utvrdili da umjesto četiri prethodno prepoznate vrste tvora, zapravo postoji sedam. Pjegavi tvorovi se ponekad nazivaju “akrobatima svijeta tvorova” zbog svojih impresivnih ”stojeva” na rukama koji daju predatorima upozorenje da će upotrijebiti ”sprej”.

Vrištava žaba iz Australije

‘ ‘Litoria dentata”
Izvor: australiangeographics

I posljednja, ”Žaba koja bleji” (Litoria dentata) poznata je vrsta žaba mnogim stanovnicima istočne Australije, sa svojim visokim zvukom koji se opisuje kao gotovo bolan za slušanje i jednim od najglasnijih poziva bilo koje vrste žaba.

Potrebno je istaknuti i da se nove vrste pojavljuju cijelo vrijeme i mogu izumrijeti prije nego što su uopće opisane, a procjenjuje se da su stope izumiranja vrlo enormne. Jedan od pristupa u rješavanju toga bio bi prvo uzeti godišnju ‘prirodnu stopu izumiranja’ – stopu kojom bi vrste izumrle da mi ljudi nismo tu. To se često navodi kao jedan na milijun (ili 0,00001%) godišnje – ali opet, mišljenje o tome varira, ističu stručnjaci.

Comments are closed.