Press "Enter" to skip to content

Nakon ostvarenog plasmana, možemo pričati o etičkim problemima na Svjetskom prvenstvu u Katru 2022.

Hrvatska nogometna reprezentacija je minimalnom pobjedom nad ruskom reprezentacijom ostvarila prvo mjesto u kvalifikacijskoj grupi H, te tako osigurala direktan plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. u Katru. Odlučujući pogodak je postignut u 81. minuti, kada je ruski igrač  Fedor Kudryashov skrenuo loptu u vlastitu mrežu. Vatreni su slavili pred punim Poljudom, kojeg čak ni obilna kiša nije mogla utišati.

Iako Vatreni imaju i više nego dovoljno razloga za slavlje, pitanje je koliko je etičan sam odlazak na Svjetsko prvenstvo, s obzirom na to da postoje osnovane sumnje o korištenju prisilnog rada za izgradnju katarskih stadiona.

Kapetan Luka Modrić i Ivan Perišić slave pobjedu nad Rusima
Foto: HNS

Je li prvenstvo u Katru organizirano na leđima robova?

Postoje dokazi da se gradnja stadiona u Katru odvija preko leđa migrantskih radnika. Tretirani su kao robovi, bez mogućnosti odlaska jer su im prilikom zasnivanja radnog odnosa oduzeti dokumenti. Neke reprezentacije su se već oglasile o svom neslaganju s ovim Svjetskim prvenstvom, ali još se čeka reprezentacija koja će ga bojkotirati. Zbog prestiža i značaja ovog natjecanja, možemo pretpostaviti da se to neće dogoditi. Neki izvori tvrde da je svoj život na gradilištima izgubilo preko sedam tisuća radnika.

Video: The Guardian/Youtube

Comments are closed.