Press "Enter" to skip to content

Nakon snimanja dronom, optužen je na osam godina zatvora u Iranu

Francuz Benjamin Briere (36) optužen je na osam godina zatvora na sudu u Iranu, nakon što je uhićen  u svibnju 2020. godine zbog snimanja dronom područje u pustinji blizu granice Turkemnistana i Irana. Ministarstvo vanjskih poslova Francuske javlja kako je Benjamin bio na turističkom odmoru. Suđenje je počelo u četvrtak te je donesena presuda kojom se Benjamina Brierea tereti za špijunažu i propagandu protiv Islamske Republike. Njegov se odvjetnik, Philippe Valent obratio medijima te je nazvao suđenje „maskaradom“. Iz njegovog obraćanja, doznajemo i da Briere nije imao pošteno suđenje pred nepristranim sucima niti su mu izrečena sva prava za suđenje, već je ova presuda samo politički rezultat.

IZVOR: AlJazeera

Zanimljivo je da je suđenje uslijedilo u vrijeme kada su zapadne sile u iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015., uključujući Francusku, pokušale oživjeti pakt nakon što je tadašnji američki predsjednik Donald Trump povukao svoju zemlju iz sporazuma 2018. godine.

U posljednjih je deset godina uhićeno desetak turista, a Benjamin Briere je jedini zatvorenik na Zapadu koji je poznat u Iranu te također nema Iransku putovnicu. Odvjetnik javlja kako optuženik postaje psihički i fizički sve slabiji zbog štrajka glađu kojeg je započeo za Božić.

Comments are closed.