Press "Enter" to skip to content

Namirnice za bolju koncentraciju i pamćenje

Trenutno se nalazimo u najstresnijem periodu za studente. Zadnji tjedan semestra obilježit će brojni kolokviji te predaje seminara i zadaća. Sve bi to bilo lakše za pretrpjeti kada bi znali da kraj tjedna znači ujedno i kraj stresnog razdoblja, no tek tada počinje “prava zabava“ jer počinju ispitni rokovi. Studenti su za vrijeme rokova skloni neuravnoteženoj i nezdravoj prehrani, no to nije baš najbolja taktika. Da bi to izbjegli donosimo vam listu namirnica koje poboljšavaju koncentraciju i pamćenje.

izvor: medium.com

Kava

Kava čini nezaobilazan početak jutra za skoro svakog studenta. Osim što nas zbog kofeina razbuđuje, kava pomaže u boljoj koncentraciji, ali samo u umjerenim dozama. Umjerene količine kofeina poboljšavaju raspoloženje i povećavaju reaktivnost mozga. Neka istraživanja pokazuju da  antioksidanti u kavi pomažu u borbi protiv Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Izvor: privatna arhiva

Mlijeko i jogurt

Obje namirnice sadržavaju vitamin D koji pospješuje revitalizaciju mozga. Nemasni mliječni proizvodi pomažu boljoj koncentraciji jer su puni proteina i B vitamina. Punomasni mliječni proizvodi  također pružaju široki raspon proteina, vitamina A i B12 i  minerala među kojima su kalcij, magnezij, kalij i fosfor koji pozitivno djeluju na rad i zdravlje mozga.

Tamna čokolada

Osim što podiže raspoloženje, čokolada sadrži antioksidante koji povećavaju protok krvi u mozgu. Tajna je upravo kakao kojeg najviše ima u tamnoj čokoladi. Kakao smanjuje stres i depresiju te potiče bolje pamćenje i koncentraciju.

izvor:cremoso.gr

Naranče

Omiljeno zimsko voće koje se odlično slaže s čokoladom. Bogate su vitaminom C koji je ključan u borbi protiv odumiranja moždanih stanica. Sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli tako da se ne morate brinuti koliko ćete ih pojesti.

Sjemenke bundeve

Štite stanice u mozgu i sadrže cink, magnezij i željezo. Cink je važan dio procesa slanja signala u mozgu, a magnezij poboljšava pamćenje i štiti od migrena. Osim toga, ne morate se brinuti da ćete s njima zaprljati skriptu. Pripazite jedino na količinu. Zbog visokog udjela zdravih masti, bundevine sjemenke energetski su visokovrijedne namirnice: 100 grama sjemenki bundeve ima 540 kcal.

izvor: crossfitcoastal

Plava riba

Konačno jedna konkretna namirnica. Plava riba kao što je losos, tuna,haringe,srdele i inćuni bogat su izvor omega-3 masnih kiselina koje smanjuju razinu kolesterola, uravnotežuju krvni tlak i smanjuju rizik od začepljenja krvnih žila. Upravo omega-3 masne kiseline štite mozak od propadanja i poboljšavaju njegove funkcije. Izvanredan je izvor vitamina B3, B12, D i A te minerala kalcija, željeza, cinka, kalija, fosfora čija su pozitivna djelovanja navedena ranije u članku.

Želimo vam miran završetak semestra i uspješne ispitne rokove.

Sretno!

Comments are closed.