Press "Enter" to skip to content

Igor Krota svjedočio protiv Zdravka Mamića u aferi Dinamo 2

Zdravko i Zoran Mamić

Igor Krota, jedan od optuženika u aferi Dinamo 2, na današnjoj je raspravi na Županijskom sudu priznao kazneno djelo za koje je osumnjičen. Krota je peti optuženik u postupku u kojemu se Zdravku Mamiću i petorici muškarca sudi za nezakonito izvlačenje 19,1 milijuna eura iz Dinama.

„U cijelosti prihvaćam sve što mi se stavlja na teret. Ne želim iznositi obranu, niti odgovarati na pitanja. Osjećam se krivim i želim da se ovaj postupak u odnosu na mene što prije riješi“, izjavio je. 

Riječ je o aferi za koju su braća Zdravko i Zoran Mamić optuženi za nezakonito izvlačenje novca iz kluba i nanošenja štete državi u sklopu zločinačkog udruženja. Optuženi su i bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, Igor Krota, Sandro Stipančić, menadžer Nikky Arthur Vuksan te Mario Mamić, sin Zdravka Mamića. 

USKOK u optužnici tereti Zdravka Mamića da je u periodu od 2004. do 2015. godine navedene optuženike organizirao u zločinačku organizaciju pri kojoj su sklapali nepostojeće ugovore između Dinama i više stranih tvrtki. Među njima su: Velika Britanija, Švicarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Hong Kong, Belize i SAD.  Osim toga, u sklopu organizacije, izdavali su račune o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača. Dinamo su tako oštetili za više od 144 milijuna kuna jer je klub plaćao usluge.

U optužnici je navedeno da je osumnjičenih petero muškaraca novac koristilo za vlastite potrebe te su klubu ostavili dug u vrijednosti većoj od 7 milijuna eura.

Igor Krota je, drugi po redu, optuženik u aferi koji je priznao krivnju. Osumnjičeni nogometni menadžer Nikky Arthur Vuksan tijekom listopada je postigao dogovor s USKOK-om pa je, u konačnici, osuđen na godinu dana zatvora te uvjetno na pet godina. Krivim su ga proglasili zbog pomaganja u pokušaju zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačke organizacije Zdravka Mamića. 

Osim njih dvojice, bivši Dinamov igrač Jasmin Agić izjavio je da mu je Zdravko Mamić isplatio 500 tisuća dolara nezakonito nakon što je pristao na transfer u Južnoj Koreji te da su igrači plaće nekada dobivali u gotovini. Između ostalog, izjavio je kako financijski uvjeti u Dinamu nisu bili dobri tijekom njegovog dolaska u klub, a 2001. godine trebao je odustati od ranije potvrđenih iznosa kad je potpisao novi ugovor. 

Comments are closed.