Press "Enter" to skip to content

NATO poručio Rusiji da se povuče iz Ukrajine: ‘Sve pomno pratimo’

TENZIJE ne jenjavaju, Ukrajina i NATO otvoreno govore o mogućoj ruskoj invaziji na svoju zapadnu susjedu, koja moli NATO za pomoć pred prijetnjom za svoj suverenitet.

Izvor: politikus.ru

Stanje u toj regiji poprilično je napeto od 2014. kada je Rusija anektirala poluotok Krim. Već sedam godina Ukrajina je u sukobu s proruskim separatistima na istoku svog teritorija. Rusija negira agresivne namjere u aktualnoj krizi, tvrdeći da samo reagira na prijeteće ponašanje NATO-a i Ukrajine.

SAD i EU su posljednjih dana već izrazili zabrinutost zbog kretanja Rusije na ukrajinskoj granici. Njemačka je također pozvala Moskvu na “suzdržanost”.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju zbog podizanja napetosti proteklih tjedana, čime izazivaju strah da bi dugotrajni sukob između Ukrajine i ruskih separatista koje podržava Rusija mogao prerasti u otvoreni rat.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je Rusiju u ponedjeljak, 29. 11. da ne poduzima nove “agresivne akcije” na granici s Ukrajinom gdje su posljednjih tjedana primijećena “velika i neuobičajena” kretanja ruskih postrojbi.

Svaka daljnja provokacija ili agresivna akcije Rusije bila bi jako zabrinjavajuća. Pozivamo Rusiju da bude transparentna u pogledu svojih vojnih aktivnosti.”

– Jens Stoltenberg
Stoltenberg na konferenciji za novinare u Bruxellesu održanoj s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom.

Kijev je u srijedu pozvao NATO da pripremi gospodarske sankcije protiv Rusije i pojača vojnu suradnju s Ukrajinom, dok je Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio “konkretan dogovor” koji će spriječiti proširenje NATO-a na istok i raspoređivanje oružanih sustava blizu ruske granice.

NATO, a prije svega Sjedinjene Američke države, već neko vrijeme pružaju Ukrajini podršku u jačanju vojnih kapaciteta i obuci njenih oružanih snaga. Američki predsjednik Joe Biden, međutim, nije javno obećao da će njegova zemlja stati u obranu Ukrajine u slučaju ruske invazije.

Ukrajinska vojno-obavještajna služba je ovih dana, objavila i kartu s detaljnim prikazom njihove procjene kako bi se eventualna ruska invazija mogla odvijati, s ruskim snagama koje bi prodrle duboko na ukrajinski teritorij sa sjevera, istoka i juga.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio je kako je:

Europski kontinent trenutačno je možda u vrlo kritičnoj situaciji. Smatramo da je potrebno pokazati snagu, kako bismo izbjegli potrebu da je dokazujemo kasnije”.

Comments are closed.