Press "Enter" to skip to content

Nazire li se bolja epidemiološka situacija i popuštanje mjera?

Izvor: Flickr.com
Izvor: Flickr.com

U prijepodnevnim satima održana je redovna konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite na kojoj se raspravljalo o broju novooboljelih, dostupnosti cjepiva i mogućnosti popuštanja mjera.

Ravnatelj HZJZ – a, Krunoslav Capak, ističe kako je u posljednja 24 sata zabilježeno 715 novih slučaja oboljelih koronavirusom, što znači da je trenutno u Republici Hrvatskoj evidentirano 4653 zaraženih osoba. Od jučer je testirano 5335 osoba, a 13,4 % testiranih su se pokazali pozitivni na Covid – 19. Nažalost, 33 zaražene osobe su preminule.

Capak je objavio kako je naručeno novih 2, 7 milijuna doza tzv. oksfordskog cjepiva, koje još čeka registraciju, a učinkovitost je 62 do 92 % , dok primitkom druge doze učinkovitost protiv teških oblika zaraze raste i do 100 %.  Iako su hrvatski građani u početku bili skeptični i podijeljeni oko usvajanja i odaziva cijepljenju, Stožer ističe kako se interes građana povećava te će omogućiti dovoljan broj cjepiva kako bi se cijepili svi građani koji to žele. Također, raduje nas i informacija da u Republici Hrvatskoj zasada nije zabilježena prisutnost novog, mutiranog soja virusa, koji je uzeo maha i širi se Velikom Britanijom.

Iako je izglasan nastavak već važećih epidemioloških mjera, šef Stožera ministar Davor Božinović, ističe kako zasada nema opuštanja, no nastavi li se ovakav pozitivan trend i dobra epidemiološka slika, otvoreni su za razgovor o popuštanju mjera. Podsjećamo kako su aktualne mjere na snazi do 31. siječnja pa se nadamo da će veljača biti povoljnija i svjetlija u odnosu na ne baš tako dobar početak ove 2021. Ispijanje kave u kafićima, noćni izlasci i obilasci restorana su zasada samo neostvarene želje, ali odgovornim ponašanjem i pridržavanjem svih epidemioloških mjera ove želje mogu postati i naša stvarnost. Stoga budimo pozitivni, ostanimo negativni!

Comments are closed.