Press "Enter" to skip to content

Neatraktivna ruševina na vrlo atraktivnoj lokaciji

MIN

Na zagrebačkoj adresi Paromlinska 2 danas možemo naći ruševine. No, 1964. tamo je niknula suvremena građevina, namijenjena za potrebe Komunalne banke. Gradnja te zgrade trajala je dvije godine. U zgradu se uselila Zagrebačka banka, te ona postaje njezino sjedište. Poslovnica Zagrebačke banke na toj adresi djelovala je od 1956. do 2012. i prema podacima Zagrebačke banke iz 2012., opsluživala je gotovo trideset tisuća klijenata. Te godine banka se preselila u Miramarsku ulicu, a prostor prodala tvrtki Konos Construction, u vlasništvu Stipić grupe.

MIN

Zamišljeno je da se postojeća zgrada u Paromlinskoj sruši i da na njezinu mjestu nikne centar s tri podzemne i šest nadzemnih etaža, ukupne bruto površine 59.000 četvornih metara. Koncept predviđa premještanje postojećeg autobusnog terminala, koji se danas nalazi na otvorenom, pored banke, u prizemlje novog objekta. Time bi se novom šoping centru zasigurno osigurala visoka frekventnost prolaznika.

MIN

Građevinska tvrtka Stipić grupa podnijela je 2013. zahtjev za predstečajnu nagodbu zbog 600 milijuna kuna raznih dugova. I u tome ne bi bilo ništa čudno da ta tvrtka nije krajem prošle godine kupila donedavno sjedište Zagrebačke banke u Paromlinskoj ulici za 120 milijuna kuna.

MIN

Zanimljivo je da je Stipić grupa početnu cijenu pretplatila za čak 26 milijuna kuna kao da je vrijeme građevinskog procvata, a još zanimljivije je da je za tu investiciju podigla kredit upravo kod Zagrebačke banke u iznosu od 16 milijuna eura. Stipić grupa već otprije kod iste banke ima veći broj kredita tako da su dugovanja prema Zagrebačkoj banci čak 277 milijuna kuna. Nakon što je Stipić grupa propala, zgrada kupljena kreditom, naposljetku biva vraćena Zagrebačkoj banci.

MIN

Ostaje nepoznato zašto se Zagrebačka banka odlučila prodati nekretninu u Paromlinskoj tvrtki koja je pred bankrotom. Postoji teza da je do prodaje došlo da država ne bi imala priliku upisati se kao vlasnik, iako u izvacima iz zemljišnih knjiga sve do 2007. jasno piše da zgrada u Paromlinskoj pripada društvenom vlasništvu, s tim da je upisano pravo korištenja u korist Zagrebačke banke, prema potvrdi Trgovačkog suda u Zagrebu. Prema istoj toj potvrdi kasnije se kao vlasnik zgrade u Paromlinskoj upisuje Zagrebačka banka, ali bez oznake d.d.

MIN

Nedavno, 2018. godine, zgrada ponovno dobiva novog vlasnika. Novi vlasnik devastiranog objekta Zagrebačke banke u Paromlinskoj je zagrebački poduzetnik Josip Baričević, vlasnik lanca ljekarni, bivši poslovni partner Branka Perkovića i bivšega generala Ivana Čermaka.

MIN

Objekt na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Zagrebu, Baričevićeva tvrtka Energius Loci osnovana polovicom svibnja kupila je od Zagrebačke banke za čak 75,4 milijuna kuna, na dražbi održanoj prošlog ponedjeljka na Općinskom sudu  u Novom Zagrebu, iznosom iznenadivši i samog ovrhovoditelja, Zabu koja je u objekt ušla nakon sloma Stipić grupe. U sektoru ističu da se radi o top transakciji u metropoli, koja bi u narednom razdoblju mogla ubrzati revitalizaciju čitavog kvarta smještenog između Glavnog kolodvora i Gradskog poglavarstva. Dvije godine nakon kupnje, zgrada i dalje nije niti obnovljena niti srušena.

MIN

O kakvim poslovima se ovdje radi teško je reći. Puno dokumentacije nije javnosti poznato i možda nikada neće niti biti. Zašto je Zagrebačka banka prodavala građevinu, iako nije njezin vlasnik, zauvijek će ostati pod upitnikom. Nikada nećemo znati kakvi su se tu točno dogovori sklopili. Bilo kako bilo, nekada divna zgrada danas je ogoljeni betonski kostur. Većina vrjednijih materijala je ukradena, a ono što nije ukradeno je vandalizirano.

MIN

Čudna je priča o građevini na tako atraktivnoj adresi za koju nitko već godinama, čini se, ne može odlučiti što s njom napraviti. Građevina je još i dobro očuvana od vandalizma budući da je dosta ograđena pa ulazak ipak nije toliko lak. Isto tako, stanari znaju zvati policiju kada čuju neke zvukove koji bi mogli nagovijestiti uništavanje. Zgrada izgleda kao da je netko u jednom trenu započeo sa demontažom jer je dio materijala uredno odložen uz rubove, tako da je u jednom trenu ipak postojala nekakva ideja što će biti s tim prostorom u budućnosti. Neke naznake radova postojale su 2016., ali od toga nije bilo ništa. Trebat će, čini se, još neko vrijeme da na ovoj lokaciji zasja neki novi projekt.

Comments are closed.