Press "Enter" to skip to content

NE ZNATE KAMO U KAZALIŠTE? PRAVI JE ODGOVOR- &TD!

Mladi ljudi danas vrlo rijetko posjećuju kazališne predstave. Kina, kafići, noćni klubovi puno su im zanimljivija mjesta na kojima provode puno vremena. Pa zašto im je onda teško pogledati predstavu u trajanju od sat vremena? Je li razlog cijena karata, manjak sadržaja za mlade ili pak nepoznavanje repertoara?
Predstavljamo Vam kazalište koje je u najvećoj mjeri namijenjeno studentima, a to je Teatar &TD koji je pod pokroviteljstvom Studentskoga centra u Zagrebu iza kojega se i lokacijski nalazi, a u kojemu student, uz predočenje svoje iksice, ostvaruje 50% pupusta na ulaznice, te na svaku predstavu ulazi za samo 25 kuna.
A nadalje Vam donosimo 3 kazališne preporuke koje se isplati pogledati:

KATALONAC

Prva predstava koju smo odlučili izdvojiti jest „Katalonac“ u režiji mladog redatelja Ivana Penovića. Ova je predstava svoju premijeru imala 14. lipnja 2018. godine u Teatru &TD, a i sada se, gotovo četiri godine kasnije, prikazuje gotovo svakoga mjeseca. Glumačku postavu čine akademski glumci: Matija Čigir, Domagoj Janković, Filip Triplat, Bernard Tomić, Pavle Vrkljan te Karlo Mrkša. Predstava traje ukupno 140 minuta i time je definitivno najduža predstava na ovome popisu, ali treba naglasiti da publika svaku minutu sa zadovoljstvom pažljivo gleda i sluša.

O radnji predstave je teško govoriti jer se radi o vrlo apstraktnom  konceptu koji se na našim prostorima nema prilike često vidjeti. Ipak, može se sa sigurnošću zaključiti da se radi o studentskom partiju na kojemu nema pravila, pa  tako su i pri našem gledanju većinu publike činili mladi ljudi, uglavnom studenti.

Još jedna zanimljiva činjenica vezana za „Katalonca“ jest i da većinu vremena glumci nemaju fiksiran tekst već improviziraju na mjestu, što znači da bi Vam se moglo dogoditi da pri idućem gledanju predstave gledate i slušate neke potpuno druge dijaloge i monologe.

Zašto preporučamo ovu predstavu? Iako nećete iz kazališta izaći produhovljeni novim znanjima, ova će Vas predstava zasigurno nasmijati do suza. Također bit ćete nemalo iznenađeni kada izađete iz dvorane, a ne znate objasniti ni što ste upravo pogledali. Unatoč tomu, garantiramo sjajan kazališni provod.

 

MRZIM ISTINU

Ova je predstava jedna od najpopularnijih i najizvođenijih predstava koja igra u Teatru &TD još od 26. svibnja 2011. godine, kada je imala svoju premijeru. Od prvih je izvođenja gostovala i na mnogim kazališnim festivalima te osvajala brojne nagrade poput onih na „Gavellinim večerima“, „Marulićevim danima“, „Festivalu glumca“ itd.

„Mrzim istinu“ jest tragikomedija koja prikazuje događaje iz stvarnoga života samoga redatelja Olivera Frljića. Glumci Filip Križan, Ivana Roščić, Rakan Rushaidat, i Iva Visković vjerodostojno predstavljaju članove Frljićeve obitelji te publici predstavljaju pomalo disfunkcionalnu obitelj u kojoj prevladavaju psihičko i fizičko nasilje te šokantna priznanja koja se polako otkrivaju kroz predstavu.

Tema negativnog roditeljskog utjecaja na djecu i danas pripada tabu temi te se u društvu o njoj premalo raspravlja. Zato je ova predstava iznimno važan poticaj na daljnje razmišljanje poduzimanje nužnih koraka i u vlastitim životima.

VAŽNIJE POLOVICE

„Važnije polovice“ predstava je novije produkcije u Teatru &TD u kojemu igra od 27. studenog 2019. godine. Režirala ju je glumica Paola Slavica, koja zajedno s Juditom Franković-Brdar i igra u predstavi.

Duljina trajanja ove predstave jest 75 minuta u kojima publika upoznaje dvije žene od kojih je svaka u životu obskrbljena stvarima koje druga nema. Osim što kroz glumačku igru otkrivamo koje su to stvari, također saznajemo i kako se protagonistice, obje „milenijalke“,  nose sa događajima iz života, njihove strahove, nade, smiješne trenutke itd.

Pritom treba naglasiti da je sve prikazano vrlo jednostavno, kroz sami, često i vrlo komični razgovor iz kafića s kojima se zapravo svatko može poistovjetiti.

Comments are closed.