Press "Enter" to skip to content

“Neću propustiti svoju prilku.” Marko je mladić koji je upisao prestižnu mjuzikl akademiju u New Yorku

Marko Dumančić (26 g.), inženjer geodezije, zadnjih je mjeseci geodetska mjerenja zamijenio plesom glumom i pjevanjem, odnosno jednom riječju; mjuziklom. Mladi je izvođač primljen na prestižnu The American Musical and Dramatic Academy, skraćeno AMDA. Početkom listopada ove godine Marko je pokupio stvari i poletio putem svojih snova- ravno u New York.


Markov život


Marko je rođen u malom mjestu Kupresu u Bosni i Hercegovini. Već u najmlađim danima pokazuje interese prema plesu, glumi, a ponajviše pjevanju, što je za konzervativnu sredinu malog mjesta u najmanju ruku egzotično. Njegov talenat tada prepoznaje njegova profesorica glazbenog te njenim poticajem i podrškom roditelja Marko pohađa satove klavira u četrdeset kilometara udaljenom Livnu. U osamnaestoj godini života Marko mali Kupres zamjenjuje Zagrebom, u kojem iste godine upisuje Geodetski fakultet. Tada razmišlja i o audiciji za X-Factor Adria, povodom čega ga majka šalje Martini Tomčić i Ivani Husar. Njihov zadatak je bio poslušati Marka i dati mu nekoliko savjeta, a dobiveni savjet bio je: “Pusti X Factor i dođi u našu školu”. Tako Marko upisuje intenziv mjuzikl radionica u Husar & Tomčić školi pjevanja, što je ujedno bila prva stanica Markove mjuzikl karijere. Nedugo zatim ulazi u ansambl Kolbe, u kojem djeluje 6 godina, ostvaruje 3 veća mjuzikla, ali i ulogu koja će ga izgraditi i promijeniti kao izvođača- Svetac svega svijeta. U međuvremenu, dok se otvara Markov izvođački put, na privatnom planu život ga ne mazi. Umiru mu dva djeda, otac i majka nakon izgubljenih bitaka s teškim bolestima. Marko i njegova mlađa sestra ostaju siročad, a Marko preuzima brigu o njoj te utjehu pronalazi u vjeri i onome što najviše voli- sceni. Glazba ga je u tom period ispunjavala i izliječila gotovo jednako kao i vjera. Odlučio je da ga ta tragedija neće slomiti već ojačati. Umjesto plača i tuge, Marko je izabrao osmijeh, predan rad, ljubav i želju da maksimalno proživi život za koji je i sam svjestan da iznenadi svojim brzim krajem.

foto: Marko Dumančić

Put prema New Yorku

“Rekao sam si da uzimam svoj život u ruke i da od njega idem napraviti remek-djelo”

Marko


Marko ubrzo nakon smrti roditelja kreće raditi u svoj struci i zamjećuje kako nije sretan. Čak mu i kolege govore, čuvši ga kako pjeva i glumi, “Marko, ti si promašio struku”. Pjeva po vjenčanjima, na predstavljanju knjiga, manjim koncertima, upisuje dodatne satove jazz musical plesa i baleta. Nakon što mu se sestra udaje, nakon što je zaključio da je kroz glavnu ulogu u mjuziklu Svetac svega svijeta (Antuna Padovanskog) naučio i dao sve od sebe što je mogao u Hrvatskoj, Marko vidi priliku da svoje talente izbrusi i krene graditi profesionalnu karijeru na mjuzikl akademiji u Londonu. Paralelno u tom razdoblju, na Facebooku mu slučajno iskače objava AMDA-e o besplatnim trodnevnim radionicama i audiciji za stipendiju i školovanje u New Yorku. Na nagovor prijateljice Marko odlučuje ,“kao probu za London”,odslušati tri dana radionica i nastupiti na zoom audiciji. Pripremio je monolog, pjesmu koju je otpjevao, predstavio se, audicija je snimljena, dodatno je morao slati eseje, preporuke, ocijene iz srednje škole te motivacijska pisma, a onda je na red došlo čekanje i audicija za London. Londonsku audiciju Marko prolazi, ali uskoro saznaje kako ga zbog Brexita ta škola ne može financirati te se engleska vrata zatvaraju. Tjedan dana kasnije stiže pismo AMDA-a. Marko je primljen uz sufinanciranje.

foto: Marko Dumančić


Poznata fraza Franka Sinatre kaže “Ako mogu uspjeti tamo, uspjet ću svugdje”, to je dobro znao i Marko. “Rekao sam si da uzimam svoj život u ruke i da od njega idem napraviti remek-djelo”, kazao si je Marko nakon početnog šoka upada na tako prestižnu školu. Marko neće propustiti svoju priliku. Tada počinje nova borba- financiranje. Naime, škola pokriva 14 000 dolara školarine, ali ukupna školarina za dvije godine je 42 000 dolara. Markovo rodno mjesta organizira dobrotvorne koncerte, a i pokrenuta je crowdfunding kampanja. Marko je uspio platiti prvu godinu studiranja, no za drugu još uvijek skuplja novac. Ako mu želite pomoći, možete to učiniti putem ovog linka:

https://gogetfunding.com/markos-amda-scholarship-fund-be-a-part-of-his-remarkable-journey/?fbclid=IwAR1oSldVfweDNXYguh6Iu4MkhpzIG0IyYBjQod9fANceOy0Jinb5nxgQ9QM.

foto: Marko Dumančić

Marko u New Yorku


Marko trenutno studira. U planu mu je završiti 2 godine AMDA- e te dobiti certifikat. Ako će financijski biti moguće, volio bi otići u Los Angeles i tamo završiti treću godinu te dobiti status bakalara, a ako bude sreće još i dvije godine diplomskog koje bi mu u konačnici dale status magistra. Uživa u studiranju, no kaže da studiranje na takvoj školi nosi sa sobom i svoje izazove. „Prvih par tjedana mislio sam ,majko moja ja ovo ne mogu, ja ću se vratiti, ali sad se navikavam i postaje sve lakše. Stvarno guštam“, javlja Marko iz New Yorka. Iz Hrvatske mu najviše nedostaju hrana i prijatelji, ali i mir i razbibriga. S obzirom na to da su letovi skupi, Marko će Božić provesti u Americi. Koliko izazova, toliko i ljepote donosi život na drugom kontinentu, a Marko je tek započeo svoj put.

Marko poručuje svima da za ostvarenje snova nikad nije kasno, da ništa nije nemoguće i da ne postoji to što uz rad, ljubav i talent može sputati čovjeka. On planira prikupiti znanja, vratiti se u Hrvatsku i pomoći mjuzikl sceni u Hrvatskoj da, ako ne Broadway, barem postane solidna podloga za mjuzikl izvođače koji imaju potrebu dijeliti svoj unutarnji svijet s publikom.

Markova priča može svima poslužiti kao inspiracija da nakon kiše dolazi sunce. Njegovi suradnici iz Hrvatske, kao što je Lucija Jakupčić, koja je s njime djelila scenu u dječjoj predstavi Šašava avantura, Marka opisuje kao pravog profesionalca koji na probama daje sve od sebe. Uz to, kaže kako je topla i draga osoba koja širi svoju pozitivnu energiju gdje god se pojavi. Uvijek je spreman pomoći, poticati druge, ali i dobro nasmijati sve oko sebe.

Dio Markovih talenata prezentiran je u ovom videu.

Comments are closed.