Press "Enter" to skip to content

Nekadašnji simbol raskoša danas je obrasao korovom

MIN

Dolazite li u Petrinju sa strane Zagreba, na ulazu u Petrinju uočiti čete izletište Pigik, na kojem se nalazi ruševina nekadašnjeg hotela Gavrilović. Ono što se trenutno može vidjeti su samo ostaci hotela jer je uništen i opljačkan u ratnim zbivanjima. Lokalne airsoft udruge danas ga koriste kao airsoft poligon.

MIN

Samo izletište Pigik Petrinjci su nazvali po gospodarskoj manifestaciji Petrinjska izložba gastronomije i kulinarstva – PIGIK koja se održala 1965. i 1966. godine. Hotel Gavrilović izgrađen je 1987. godine i otvoren uoči Univerzijade 1987.,  a uništen u vrijeme Domovinskoga rata 1991. godine.

MIN

Mesna industrija Gavrilović je bila ta koja je tada Petrinji davala na važnosti. Nakon rata je, nažalost, uspio preživjeti tek manji dio te velike industrije. Od Gavrilovića je danas ostala tek blijeda sjena. Najbolju sliku tog nekadašnjeg giganta vjerojatno daje svojedobni ponos čitavog grada, a danas njegovo ruglo. Hotel Gavrilović je bio ponos grada i privlačio je brojne posjetitelje. Današnji izgled ove ruševine također puno kazuje i o samom Gavriloviću i o Petrinji.

MIN

Ratno razaranje

Otvoreni agresorski napad JNA na grad i mještane Petrinje počeo je 2. rujna 1991. godine u 12:20 sati. Toga je trenutka otvorena paljba iz topničkih oruđa a tenkovi su krenuli u grad praćeni pješaštvom. U 30 minuta grad je pretrpio najveća razaranja u svojoj povijesti. Tijekom dana zrakoplovi su sipali svoj smrtonosni teret po područjima a neprijateljsko topništvo je granatiralo Petrinju i Sisak. Još četiri dana trajali su topnički i zrakoplovni napadi na Petrinju i Sisak. Obrana se pripremala tako da su se zatvarali svi pravci prema Sisku i pojačavale se obrambene linije u Petrinji.  Neprijatelj ponovno vrši pritisak na branitelje Petrinje 16.rujna 1991. godine zrakoplovnim, tenkovskim i minobacačkim napadima. U cijelom tom razaranju koje je trajalo svega par dana uništen je i hotel Gavrilović. Od tada ostaje u tom stanju kao podsjetnik na srpsku agresiju u Petrinji.

MIN

Hotel Gavrilović može biti i svojevrsni simbol drugih vremena, vremena kada je Petrinja bila pod svojevrsnom vlašću. To nije bila politička vlast, ali Gavrilović je kao industrija postala toliko velika u prijeratnom razdoblju da je diktirala tok cijelog života u Petrinji. Danas je to nestalo. Ruševine hotela na Pigiku ostaju samo kao podsjetnik na neko drugo doba. Podsjetnik na doba kada se odlazilo u kafić Taverna, koji je bio u sklopu hotela nakon završenog radnog dana u tvornici Gavrilović.

https://www.ps-portal.eu/2019/10/29/iza-zeljezne-zavjese-money-for-nothing/

Comments are closed.