Press "Enter" to skip to content

NEOBIČAN SLUČAJ U SPLITSKOM ZATVORU – Jesu li Hrvati i strani državljani jednako zaštićeni u očima hrvatske pravde?

Darija Falk je uhićena 11. kolovoza na granici kad je iz Austrije, gdje ima stalno prebivalište, došla na ljetovanje u Hrvatsku. Uhićena je temeljem međunarodne crvene Interpolove tjeralice koju je raspisala Ukrajina jer je 2017. godine u Odesi na prevaru ukrala nekoliko šivaćih strojeva vrijednih oko 20.000 eura. Majka je dvoje djece od pet i devet godina koja se trenutno nalaze s ocem u Austriji.

Vijeće splitskog Županijskog suda odlučilo je u svom trećem vijećanju da neće odobriti izručenje 35-godišnje ruske modne dizajnerice Darije Falk u Ukrajinu. Falk je već pet mjeseci u zatvoru i još se uvijek ne nazire kraj njenog slučaja.

Županijski sud je u listopadu 2022., dva mjeseca poslije uhićenja, donio odluku da se Ruskinju izruči Ukrajini premda su u Odesi, gdje je istražni zatvor, svakog dana padale bombe – Falk se naravno žalila te je Vrhovni sud prihvatio žalbu pa vratio slučaj u Split. Sud je prošli mjesec ponovno donio istu odluku, a Falk se ponovno žalila, no ništa se od te odluke nije promijenilo. U Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima (ZOMPO) piše da sud može odbiti zamolbu za izručenje ako se može opravdano pretpostaviti da bi osoba čije se izručenje traži bila kazneno gonjena ili kažnjena zbog svoje rase, vjeroispovijesti, političkih uvjerenja, državljanstva ili pripadnosti određenoj društvenoj skupini – međutim, nigdje se ne spominje što se događa kada se Sud ogluši na Vašu žalbu.

Još jedan zanimljiv detalj koji je u hrvatske medije pustila njena odvjetnica Lidija Horvat navodi nas na mnoštvo neodgovorenih pitanja – naime, Horvat naglašava kako je neobično da je prijavitelj bliski prijatelj oca njezinog bivšeg muža, a muž je bio pravomoćno osuđen za obiteljsko nasilje i za nanošenje tjelesnih ozljeda još 2018. godine. Kao i većina detalja u ovom slučaju, nejasno je što je prava istina i u kojoj mjeri. Unatoč tome što smo informirani o ovom čudnom slučaju, istovremeno smo i zbunjeni i ne znamo što očekivati od vlastitog pravosuđa.

No, zbunjenost, šok i nevjerica nisu ništa novo za hrvatsko pravosuđe. Zapravo ovaj slučaj nije ni tako nelogičan ako se prisjetimo da, primjerice, osuđeni ratni zločinac kriv za ubojstvo 116 osoba uporno i savjesno sudjeluje u maršu “Hod za život”, ironično, marš na kojem se pod svaku cijenu želi očuvati isto. Također, ne možemo zaboraviti “genijalan” potez smanjivanja kazne silovateljima jer su odlikovani branitelji i slično.

Naposljetku izgleda da su zaista Hrvati i stranci jednaki pred očima hrvatskog pravosuđa, ali samo iz jednog razloga – stoje pred istim nepravednim i nelogičnim sustavom.

Comments are closed.